Επιχειρήσεις

Το ΧΑ στην “αγκαλιά” του Euronext- Οι άγνωστοι μεγαλομέτοχοι και τα funds των Virgin Islands


Η αποστολή του νέου CEO της ΕΧΑΕ, το σχέδιο εξαγοράς και οι δυσκολίες

 Σήμερα  εκλέγεται επίσημα από το ΔΣ και αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, επωμιζόμενος μιά εξαιρετικά δύσκολη αποστολή: Να βγάλει το ελληνικό χρηματιστήριο από το τέλμα και την περιθωριοποίηση όπου έχει περιπέσει την τελευταία 15ετία, να το αναπτύξει προσελκύοντας ξένα κεφάλαια και μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Πώς θα το επιτύχει; Οχι βέβαια ακολουθώντας την πεπατημένη, με κινήσεις του τύπου “συνεργασία με τα χρηματιστήρια της... Κροατίας και της Κύπρου”. Η αποφασιστική κίνηση θα γίνει με την ένταξη του ΧΑ στο Euronext, όπου ανήκουν το γαλλικό, το βελγικό, το ολλανδικό και τα πορτογαλικά χρηματιστήρια, ενώ από ελληνικής πλευράς είναι εισηγμένες η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η Βιοχάλκο και η θυγατρική της Cenergy.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία”, αυτή την αποστολή ανέλαβε ο νέος  CEO της ΕΧΑΕ, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και προωθήθηκε σ' αυτή τη θέση με κυβερνητική υποστήριξη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα του χρηματιστηρίου έχει αποτελέσει αντικείμενο πολύμηνων συζητήσεων στο  κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, το οποίο συμφωνεί με τη στρατηγική στόχευση για πρόσδεση του ΧΑ στο άρμα του Euronext.

 Εξαγορά ή στρατηγική συμμετοχή

Η πρόσδεση αυτή δεν θα περιορίζεται σε κάποιας μορφής συνεργασία. Το σχέδιο που έχει υιοθετηθεί προβλέπει την απόκτηση σημαντικού ποσοστού της ΕΧΑΕ από το Euronext, το οποίο θα έχει πλέον τον έλεγχο του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το ζήτημα είναι αν η εταιρεία του Euronext  θέλει και επιδιώκει αυτή την εξαγορά, ή αν το ελληνικό σχέδιο είναι... “λογαριασμοί χωρίς τον ξενοδόχο”.
 Εν πάση περιπτώσει, πρόβλημα αποτελεί και η πολυδιασπορά των μετοχών της ΕΧΑΕ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγαλομέτοχος ο οποίος θα μπορούσε να μεταβιβάσει σημαντικό ποσοστό στο Euronext.  Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες που ήταν παλαιότερα οι μεγαλύτεροι μέτοχοι, δεν συγκεντρώνουν τώρα πάνω από 7% συνολικά, σύμφωνα με το τελευταίο δημοσιευμένο μετοχολόγιο της ΕΧΑΕ.

Μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 23%, συγκεντρώνουν διάφορα funds και "αγνώστου ιδιοκτησίας" offshore που εδρεύουν στους φορολογικούς παραδείσους των Virgin Islands  (Βρετανικών Παρθένων Νήσων) και των Νησιών Κέϊμαν.

Αυτοί οι μέτοχοι θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση, πουλώντας μετοχές τους στο Euronext για να γίνει το deal. Και θα ήταν οι πρώτοι που θα επωφελούνταν από την κίνηση διεθνοποίησης και αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Προφανώς, οι "άγνωστοι" μεγαλομέτοχοι της ΕΧΑΕ έχουν κάθε λόγο να υποστηρίξουν την προσπάθεια ένταξης του ΧΑ στο μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα