Άμυνα & Διπλωματία

Θρίλερ στα Σκόπια, το VMRO μποϊκοτάρει την ψηφοφορία


Η συνεδρίαση έχει προγραμματισθεί στις 10.00 αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δεν θα προσέλθει στη Βουλή

Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Βουλής στα Σκόπια για να τεθεί σε ψηφοφορία η συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή της ονομασίας του κράτους είναι πολύ αμφίβολο πλέον αν θα συγκληθεί, καθώς επιχειρεί να την μποϊκοτάρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, MIA, το VMRO επικαλείται διαδικαστικούς λόγους για να μην προσέλθει στη συνεδρίαση, που έχει προγραμματισθεί στις 22.00, ώρα Ελλάδος (21.00 τοπική).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το VMRO, τονίζεται ότι η συνεδρίαση που άρχισε το πρωί έχει λήξει στις 18.00 και δεν μπορεί να συνεχισθεί, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, εκτός εάν ο πρόεδρος της Βουλής το ζητήσει εγγράφως από τα κόμματα.

Ως τις 18.30, σημειώνει το VMRO στην ανακοίνωσή του, το κόμμα δεν είχε λάβει έγγραφη ειδοποίηση από τον πρόεδρο της Βουλής, συνεπώς θεωρεί ότι για τη σημερινή ημέρα έχουν λήξει οι εργασίες στο Κοινοβούλιο.

Εξερχόμενος από τη Βουλή, μετά την κανονική λήξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι εργάζεται για τη διαμόρφωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων, ώστε να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, ενώ σημείωσε ότι αυτό γίνεται «σε φυσιολογικές συνθήκες».

Το VMRO ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία για αθέμιτη άσκηση επιρροής σε βουλευτές, με εκβιασμούς, απειλές και δωροδοκίες και καλεί τις αρμόδιες αρχές και, κυρίως, το γενικό εισαγγελέα, να διερευνήσουν αυτές τις καταγγελίες.

Αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες σήμερα για να τεθεί η αναθεώρηση σε ψηφοφορία, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το Σαββατοκύριακο θα βρεθούν σε εξέλιξη άγριες παρασκηνιακές διεργασίες για την άσκηση επιρροής σε βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό χθες από την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια, φθάνει στη χώρα απεσταλμένους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, «θα μεταβεί στην “Μακεδονία” για να συζητήσει την υποστήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

 

Διαβάστε επίσης