Πολιτική

Παραίτηση Κοτζιά: Ο αντίκτυπος στο Σκοπιανό και στην κυβέρνηση


Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση Κοτζιά για το Σκοπιανό. Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες εντός της κυβέρνησης

Το ερώτημα που κυοφορείται σε διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους είναι αν η αποχώρηση Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, σηματοδοτεί μεταβολές στην εξωτερική πολιτική της χώρας με άξονα το Σκοπιανό και παράλληλα αποτελεί «κατευθυντήρια» οδό για τις προθέσεις του Μαξίμου, αναφορικά με θέματα πολιτικής-κυβερνητικής διαχείρισης. 

Ο Νίκος Κοτζιάς αποτελεί τον βασικό θεμελιωτή της συμφωνίας των Πρεσπών και ως εκ τούτου η αποχώρησή του από τα διπλωματικά «δρώμενα», αποδυναμώνει εκ πρώτης όψεως την προσπάθεια προώθησης της συμφωνίας και ενισχύει εν πολλοίς την ρητορική των πολέμιών της. 

Εν προκειμένω, η παραίτηση Κοτζιά χρησιμοποιείται, ήδη, ως επιχείρημα από τον επικεφαλής του VMRO στα Σκόπια, προκειμένου να καταδείξει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι «πολιτικά νεκρή» και δεν έχει ουσιαστικό μέλλον. Μάλιστα, δεν έλειψαν και σχόλια από φιλοκυβερνητικά έντυπα της ΠΓΔΜ, που έκαναν λόγο για «τορπιλισμό» της συμφωνίας των Πρεσπών, καταδεικνύοντας το κλίμα ανησυχίας που επικράτησε στη γειτονική χώρα, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα.

Υπήρξε, βεβαίως, η παρέμβαση Τσίπρα, ο οποίος αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα και του υπουργού Εξωτερικών, προέταξε ως βασικό μέλημα την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Τσίπρας εμφανίστηκε ως εγγυητής της συνέχισης των διαδικασιών που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ επικοινώνησε και με τον Ζόραν Ζάεφ, στον οποίο τόνισε ότι θα συνεχίσει στις ίδιες διπλωματικές «ράγες» για το Σκοπιανό ζήτημα.

Το τάιμινγκ, ωστόσο,  κατά το οποίο έλαβε χώρα η αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά, κάθε άλλο παρά βολεύει την προσπάθεια του Ζάεφ να συγκεντρώσει τον «μαγικό» αριθμό» των 80 βουλευτών και να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή των Σκοπιών.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην Αθήνα, οι πιθανότητες δεν ήταν ούτως ή άλλως με το μέρος του Ζάεφ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του VMRO, που αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, δεν παρουσιάζει «διαρροές» και ως εκ τούτου κατά τη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί πιθανότατα την Παρασκευή, η συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές αλλαγές θα απορριφθούν.

Αυτό σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Ζητούμενο η ομαλή συμβίωση-Το νέο μορατόριουμ Τσίπρα-Καμμένου

Η παραίτηση Κοτζιά δεν μεταβάλλει την πολιτική της κυβέρνησης στο Σκοπιανό, κάτι που όπως προαναφέρθηκε, έσπευσε να αποσαφηνίσει ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή. Το διακύβευμα για την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και θα παραταθούν χρονικά οι διαδικασίες για την συνολική υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι το εξής: η διατήρηση της ομαλότητας εντός των κυβερνητικού σχήματος και η αταλάντευτη πορεία μέχρι τις εκλογές (όποτε αυτές προκηρυχθούν).

Το νέο μορατόριουμ Τσίπρα-Καμμένου για το Σκοπιανό αποτελεί βάση εγγύησης για την ομαλή συμβίωση στον κυβερνητικό οίκο, ο οποίος παραμένει σταθερός, παρά τις ισχυρούς κλυδωνισμούς και τα ρήγματα που προκάλεσε η υπόθεση Κοτζιά.

Νώντας Βλάχος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα