Πολιτική

Μέγας γρίφος με Κοτζιά, Καμμένο, Σκόπια


Δυσεπίλυτο γρίφο αποτελούν πλέον οι εξελίξεις στους κόλπους του κυβερνητικού σχήματος, που υποδηλώνουν βαθύτερες αντιθέσεις, αντικρουόμενες επιδιώξεις και διαφορές στρατηγικής. Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πυροδοτεί έναν νέο κύκλο εσωτερικών διεργασιών, που μπορεί να αποτελέσουν πρόκριμα αλλαγών σε πολιτικό-κομματικό επίπεδο, καθώς και σε θέματα διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής.

Τα αποτελέσματα αυτών των διεργασιών θα φανούν εν καιρώ. Προς το παρόν, αυτό που αλλάζει είναι πρωτίστως το πολιτικό κλίμα, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να βγαίνει ελαφρώς τραυματισμένη από την αναταραχή που προκάλεσαν οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου για το σκοπιανό και τις αμερικανικές βάσεις.

Η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος δεν τίθεται βέβαια υπό αμφισβήτηση, αλλά το «σχοινί» στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων έχει «τεντωθεί» επικίνδυνα και οποιαδήποτε νέα υποτροπή της εσωτερικής κρίσης μπορεί να αποδειχθεί «μοιραία».

Αυτό το νόημα είχε και η προειδοποίηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν θα ανεχθεί «καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας». Ηταν ένα σαφές μήνυμα προς την πλευρά Καμμένου, το οποίο όμως  υποκρύπτει αιχμές και για τη στάση του παραιτηθέντος ΥΠΕΞ.

Αμήχανη η αντιπολίτευση παρακολουθεί τις εξελίξεις, αδυνατώντας να δώσει ερμηνείες για τα τεκταινόμενα. Διιστάμενες ερμηνείες δίνονται από ξένους διπλωμάτες στην Αθήνα, ενώ για τους πολιτικούς αναλυτές θέμα προς διερεύνηση αποτελούν οι βαθύτερες αιτίες της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης που οδήγησαν στην «έξοδο» τον Νίκο Κοτζιά.

Το παζλ περιέπλεξαν τα πρώτα σχόλια του απερχόμενου ΥΠΕΞ, ο οποίος  σε ανάρτηση του στο Twitter έγραψε ότι «ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν τις επιλογές τους» και χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου – «βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος» - πρόσθεσε με νόημα ότι οι ιδέες και το έργο του δεν πρόκειται να χαθούν.

Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ως αντίφαση ότι στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση και την αποφασιστικότητά μου να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών, την ώρα που οδηγούνταν σε αποχώρηση από την κυβέρνηση ο αρχιτέκτονας αυτής της συμφωνίας.

Όλα τα ενδεχόμενα για τις περαιτέρω εξελίξεις είναι πλέον ανοιχτά. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την έκβαση της προσπάθειας του Σκοπιανού πρωθυπουργού  Ζόραν Ζάεφ και των δυτικών υποστηρικτών του να εξασφαλίσουν θετική ψήφο της Βουλής της ΠΓΔΜ για αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης