Πολιτική

Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς - Ρήγμα στην κυβέρνηση


Πώς η διαμάχη με τον Πάνο Καμμένο, οδήγησε τον Νίκο Κοτζιά σε παραίτηση. Αιχμές του τελευταίου για τον Αλέξη Τσίπρα

Χαρακτήρα ενδοκυβερνητικής κρίσης προσλαμβάνει η διαμάχη Κοτζιά-Καμμένου, που ξεκίνησε με αφορμή τις πρωτοβουλίες του υπουργού Αμυνας για το Σκοπιανό και τις αμερικανικές βάσεις που εκδηλώθηκε, χθες, με σφοδρότητα ενώπιον του υπουργικού Συμβουλίου. O υπουργός Εξωτερικών υπέβαλε την παραίτηση του, η οποία έγινε αποδεκτή από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο χθεσινή έντονη αντιπαράθεση Κοτζιά-Καμμένου αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας άκρως τεταμένης σχέσης ανάμεσα στους δύο υπουργούς, με τη συμφωνία των Πρεσπών να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο. Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι για τον ΥΠΕΞ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν οι κατηγορίες που εξαπέλυσε ο υπουργός Αμυνας, αναφορικά με τη διαχείριση των κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πάνος Καμμένος άφησε σαφή υπονοούμενα ότι κονδύλια του ΥΠΕΞ χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση των Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απαντώντας σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς προχώρησε σε πολιτική πρωτοβουλία, ζητώντας να ψηφισθεί νόμος που θα δίνει αρμοδιότητα και δυνατότητα στη Βουλή να ελέγχει τα αποκαλούμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων. Σ' αυτά περιλαμβάνονται κονδύλια των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών. Η αιχμή είναι σαφής για τον κ. Καμμένο.

Το περιβάλλον Κοτζιά διαρρέει ότι ο υπουργός Εξωτερικών δυσαρεστήθηκε σφόδρα για τα όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και για το ότι - κατά την εκτίμηση του -  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν τον κάλυψε πλήρως στην αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο.

Κοτζιάς: Ο πρωθυπουργός έκανε την επιλογή του

Την εικόνα βαθύτερης ρήξης μέσα στο κυβερνητικό σχήμα δίνει στο πρώτο σχόλιο του ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το σχόλιο έγινε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter . Ξεκινά μέ εναν στίχο του Διονύση Σαββόπουλου και καταλήγει  με στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, που αποτελεί προειδοποίηση ότι οι απόψεις που εκφράζει ο κ. Κοτζιάς θα δικαιωθούν.

«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις», έγραψε στο τουίτερ ο Νίκος Κοτζιάς. «Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και κατόπιν εγώ τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος»

Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου πριν την παραίτηση Κοτζιά

Νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τις φήμες για έντονη δυσαρέσκεια του υπουργού Εξωτερικών, υποστήριξε ότι «δεν έχει λόγο να δυσφορεί, γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών. Θα το έλεγε ευθέως στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία».

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την άποψη πολιτικών σχολιαστών αυτό του έδωσε "αλλοθι" για να ισχυρισθεί ότι δεν δεσμεύεται από την  αρχική συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο ο Πάνος Καμμένος ισχυρίστηκε πως στη συμφωνία υπήρχε όρος ότι το μακεδονικό δεν θα συζητηθεί στη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Ελαβε την απάντηση από τον Νίκο Κοτζιά ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία και ότι το Μακεδονικό υπήρχε ως θέμα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το 2015.

Ηταν μια πολιτική διαφωνία που αντιμετωπίστηκε αρχικά ως προσωπική αντιπαράθεση και τώρα "παράγει"  πολύ σοβαρότερα αποτελέσματα»

 

Διαβάστε επίσης