Πολιτική

Τσίπρας: Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσσία


Δηλώσεις για την αποδοχή της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας, σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ξεκάθαρα μηνύματα προς όλους τους υπουργούς, καθώς και στην πΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Πριν από λίγο ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του. Με πόνο καρδιάς την έκανα δεκτή».

«Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινά για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», υπογράμμισε. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αποφάσισα να αναλάβω το ΥΠΕΞ. Αυτή η επιλογή δείχνει την αποφασιστικότητά μου να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, που αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας».

Εν συνεχεία, τόνισε πως «η απόφαση να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών έχει πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό. Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία ή προσωπική στρατηγική στα εθνικά θέματα της χώρας».

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Θέλω, ταυτόχρονα, να στείλω και ένα μήνυμα στους γείτονές μας που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα, προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος, διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα, θέλω να το δηλώσω για άλλη μία φορά, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, εν προκειμένω στην Ε.Ε ή το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας».  

«Θέλω, λοιπόν, να τους ενθαρρύνω, να προχωρήσουν. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής Συμφωνίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός.