Άμυνα & Διπλωματία

Θρίλερ με Αμερικανούς, Σαββίδη και Ρώσους για Σκόπια!


Υποκλοπές επικοινωνιών του επιχειρηματία από τις αμερικανικές υπηρεσίες αποκαλύπτουν οι NYT

Νέα διάσταση στο θρίλερ με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, το καλοκαίρι, από την ελληνική κυβέρνηση δίνουν δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στους “New York Times”, καθώς ισχυρίζονται ότι από υποκλοπές επικοινωνιών του Ιβάν Σαββίδη επιβεβαιώθηκε ότι ο ομογενής επιχειρηματίας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια υπονόμευσης του δημοψηφίσματος στα Σκόπια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο Σαββίδης στοχοποιήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς θεωρείται από χρόνια ως ο άνθρωπος του Βλ. Πούτιν στην Ελλάδα. Οι επικοινωνίες του επιχειρηματία, τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές, βρίσκονταν υπό παρακολούθηση και, τον Ιούνιο, υπεκλάπησαν επικοινωνίες που έδειχναν ότι εργαζόταν για λογαριασμό της Μόσχας για την υπονόμευση του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, το οποίο θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Από τις υποκλοπές επικοινωνιών του Σαββίδη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προέκυψε ότι χρηματοδοτούσε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην ΠΓΔΜ κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει στην εφημερίδα ότι ήταν εύκολο για τις αμερικανικές υπηρεσίες να εντοπίσουν οικονομικά στοιχεία για πληρωμές από τον Σαββίδη προς πολίτες και οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων για την υποκίνηση βίαιων διαμαρτυριών κατά του δημοψηφίσματος.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι, σύμφωνα με το δημοσιογραφικό ερευνητικό οργανισμό Organized Crime and Corruption Reporting Project, ο Σαββίδης πλήρωσε τουλάχιστον 300.000 ευρώ για την υποκίνηση τέτοιων διαμαρτυριών. Τις κατηγορίες αυτές έχει απορρίψει ο επιχειρηματίας και τις χαρακτηρίζει εντελώς εσφαλμένες και δυσφημιστικές, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Τα στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών για τη δράση του Σαββίδη περιήλθαν στο Russia Influence Group (Ομάδα για την Επιρροή της Ρωσίας), μια ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και από τις υπηρεσίες πληροφοριών, που έχει συστασθεί το 2016, λόγω της παρέμβασης της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές. Η ομάδα αποφάσισε ότι έπρεπε να γίνει μια τολμηρή κίνηση: να ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανέλαβε, πράγματι, να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις της Μόσχας. Η αντίδραση της Αθήνας εξέπληξε ευχάριστα τους Αμερικανούς, καθώς προχώρησε πολύ γρήγορα σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών, πρωτοφανείς στα χρονικά των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας – Μόσχας.

Στην Ουάσιγκτον, η απέλαση των Ρώσων διπλωματών αξιολογήθηκε ως μια σημαντική νίκη εναντίον της Ρωσίας. Όπως δηλώνει στους NYT ο Κρίστοφερ Χιλ, πρώην πρεσβευτής στα Σκόπια, «Τους απωθούμε και δείχνουμε ότι κι εμείς μπορούμε να παίξουμε σκληρά. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα, που δεν κάναμε στο παρελθόν».

 

Διαβάστε επίσης