Πολιτική

Τα «μυστικά δείπνα» της τρόικας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με μενού τις συντάξεις


Και οι δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, αλλά και οι δύο αποκαλύφθηκαν σήμερα

Μυστικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, που βρίσκονται στην Αθήνα είχαν στελέχη της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, με το βασικό μενού να είναι η τύχη των συντάξεων και η ακύρωση ή όχι των μειώσεών τους από την 1-1-2019.

Και τα δύο κόμματα, άγνωστο γιατί, κράτησαν μυστικές τις συναντήσεις με τους «τροϊκανούς». Και οι δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, αλλά και οι δύο αποκαλύφθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin και οι δύο συναντήσεις των επιτελείων των κομμάτων (δεν κατέστη δυνατή η διασταύρωση της πληροφορίας ότι συμμετείχαν ή πραγματοποιήθηκαν άλλες συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας και με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά), επεδίωξαν να αντλήσουν πληροφορίες από τους επικεφαλής των θεσμών σχετικά με την τύχη των συντάξεων, επειδή, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν αναγάγει σε κορυφαίο ζήτημα της επικοινωνιακής τους στρατηγικής, την προοπτικής της μείωσης.

Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που διαρρέουν από υψηλά κλιμάκια των θεσμών, η μείωση ακυρώνεται και η εξέλιξη αυτή φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είχαν επενδύσει στο «κούρεμα» ενώ αντίστοιχα, ενισχύει τη θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν και τα δύο κόμματα αναδεικνύουν έντονα τον εκνευρισμό που προκαλεί στους κόλπους τους, ακόμα και η προοπτική ακύρωσης της μείωσης των συντάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, στις συναντήσεις που είχαν με τους επικεφαλής των θεσμών επιχείρησαν να εκμαιεύσουν, την τύχη των συντάξεων και αν αυτή επηρεάζει ή θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Ωστόσο είχαν απέναντί τους, τεχνοκράτες και όχι τα πολιτικά στελέχη των Θεσμών δηλαδή της Κομισιόν, της ΕΚΤ του ESM και του ΔΝΤ, οι οποίοι και θα πάρουν τις αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι απαντήσεις που έλαβαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί από τους εκπροσώπους των δανειστών, ήταν ασαφείς, παρά τα αλλεπάλληλα ερωτήματα που δέχτηκαν για τις συντάξεις και παρέπεμψαν εμμέσως αλλά σαφώς στους προϊσταμένους τους και στο Eurgoroup.

Η πολιτική έκρηξη!

Οι ασαφείς απαντήσεις των τεχνοκρατών ερμηνεύτηκαν από τα δύο κόμματα ότι το ζήτημα των συντάξεων είναι ακόμη ανοιχτό και εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί διαδίδει πληροφορίες περί του αντιθέτου, μέσω του κρατικού ΑΠΕ, το οποίο μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής, ότι η ακύρωση της μείωσης των συντάξεων είναι σχεδόν τελειωμένη υπόθεση, καθώς οι θεσμοί χαρακτηρίζουν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, ακόμη και χωρίς την περικοπή τους. Ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων.

Προηγήθηκε περί της 11:00 το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωση της ΝΔ κατά του ΑΠΕ στην οποία ανέφερε ότι:
«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε. Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς.

Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Το ΠΑΣΟΚ

Τη ΝΔ, ακολούθησε το ΚΙΝΑΛ, το οποίο περί τις 12:30 εξέδωσε σχεδόν πανομοιότυπη ανακοίνωση, με την οποία στρεφόταν επίσης κατά του ΑΠΕ για «διαρροή ψευδών ειδήσεων». Συγκεκριμένα αναφέρει
«Το σημερινό δημοσίευμα του Α.Π.Ε. περί «ενημέρωσης των κομμάτων» από τους Θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/012019, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής.

Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους Θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019.  Διάταξη  την οποία  προβλέπει ο Νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Εξ άλλου το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει σχετική Πρόταση Νόμου.

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την Κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup.

Καλούμε το Α.Π.Ε. να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια.

Όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να αλλάξει συνολικά  ο Νόμος Κατρούγκαλου, που μετατρέπει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες συντάξεις σε φιλοδωρήματα».

Τζανακόπουλος: Σαμποτάζ

Στις ανακοινώσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης ( ειδικά στη ΝΔ) απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «σαμποτάζ». Ειδικότερα δήλωσε:

«Όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει, τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις» δήλωσε.

«Μπροστά στην ανάγκη της να δικαιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινών διαψεύσεων δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν. Χθες, ξανά, ο κύριος Χατζηδάκης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hanns Seidel, ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή διαρθρωτικών αλλαγών, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις. Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της».

Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: «η χώρα όμως βγήκε από τα Μνημόνια. Και η ΝΔ καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα σαμποτάζ. Δεν μπορεί πια να βλάψει ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνηση. Μόνο τον εαυτό της».

Διαβάστε επίσης