Αγορές

Τα απόνερα της Wall Street «πνίγουν» το ΧΑ


Η καταιγίδα που σαρώνει τη Wall Street έπληξε σήμερα και το ΧΑ, προκαλώντας εσπευσμένες ρευστοποιήσεις στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και στα call auctions, με αποτέλεσμα οι δείκτες να κλείσουν στα απόλυτα χαμηλά ημέρας. Εμφανής η επίδραση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έχασαν τα αρχικά κέρδη τους και κινούνται πλέον στο κόκκινο.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία και την απασχόληση στις ΗΠΑ, επιβάρυναν το κλίμα στις διεθνείς αγορές, που κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης.

Το ΧΑ έχει επιδείξει μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» τις τελευταίες μέρες, χάνοντας όμως την ανοδική δυναμική του. Ένα ακόμη τεστ αντοχών ήταν η σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε με «υποσχέσεις» για περαιτέρω ανάκαμψη και εξελίχθηκε σε αγωνιώδη προσπάθεια διατήρησης των κεκτημένων. Εντονες διακυμάνσεις σημειώθηκαν την πρώτη ώρα των συναλλαγών και εν συνεχεία οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση.

Η τελική εικόνα διαμορφώθηκε υπό την πίεση των ρευστοποιήσεων από ξένα funds, που πραγματοποιούσαν επιλεκτικές αγορές τις τελευταίες μέρες, αλλά σήμερα ανέκρουσαν πρύμναν, βλέποντας  να επιδεινώνεται το κλίμα στη Wall Street.

Οι προοπτικές

Το στοίχημα για την επόμενη εβδομάδα είναι πλέον η σταθεροποίηση και η δημιουργία βάσης στήριξης στα τωρινά επίπεδα τιμών.  Πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, μια μικρή πρόσκαιρη διόρθωση δεν  πρόκειται να διαμορφώσει καθοδική τάση, εάν δεν συμβούν «τα χειρότερα» στις διεθνείς αγορές.

Κλειδί για την πορεία της αγοράς θα είναι η στάση των ξένων funds, που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο ΧΑ τις τρεις προηγούμενες μέρες, με επιλεκτικές αγορές, που είχαν σε πολλές περιπτώσεις διερευνητικό χαρακτήρα, τεστάροντας «διαθέσεις» δυνητικών πωλητών. Οι κινήσεις αυτές αναμένεται ότι θα συνεχισθούν.
Αναλυτές  εκφράζουν την άποψη ότι παρά την αμφίσημη εικόνα των τελευταίων ημερών, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στην αφετηρία ενός ανοδικού καναλιού, στο οποίο μπορεί να κινηθεί μετά από μια σύντομη περίοδο συσσώρευσης.

Σημαντική παράμετρο και χρονικό ορόσημο σ' αυτή την πορεία μπορεί να αποτελέσει το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων  την μεθεπόμενη Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου. Ενα year-end rally φαίνεται αρκετά για τις επόμενες εβδομάδες – υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει βελτίωση κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Μετοχές και δείκτες

«Βαρόμετρο» της αγοράς παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση. Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε σήμερα +2,75% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, και κατέληξε στο κόκκινο, κλείνοντας με -2,59%. «Διασώθηκαν» μόνον η Attica Bank (+4,1%) και η Τρ. Ελλάδος (+0,8%). Περίπου 3% έχασαν η Eurobank και η Alpha, στο -1,5% Εθνική και Πειραιώς.

Από +1,21%  που κέρδιζε αρχικά, Γενικός Δείκτης τερμάτισε με απώλειες 0,51% στις 648,71 μονάδες. Ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι παραμένει στην περιοχή που μπορεί να αποτελέσει νέα βάση στήριξης και εφαλτήριο για έναν νέο κύκλο αντίδρασης-ανάκαμψης.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης  υποχώρησε κατά 0,46% στις 1.697,22 μονάδες.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν Μυτιληναίος και Jumbo +1,2%, Coca-Cola και Lamda +1%,  ΤΕΝΕΡΓΑ +0,7%, ΕΧΑΕ +0,5%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Σαράντης -4,1%, ΟΠΑΠ -1,7%, ΔΕΗ -1,4%, Motor Oil, Grivalia και Aegean -1%.

Διαβάστε επίσης