Χρηστικά

Τα 53 μυστικά των φορολογικών δηλώσεων


Πώς δηλώνονται και πού αναγράφονται αναδρομικά μισθών, συντάξεων και τόκων που εισπράχθηκαν το 2019, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη - Παράταση έως 31 Ιουλίου

Τα 53 μυστικά των φετινών φορολογικών, για την αποφυγή λαθών που μπορεί να κοστίσουν σε ταλαιπωρία και σε πρόστιμα, αποκωδικοποιεί ο συνοπτικός και περιεκτικός Οδηγός της ΑΑΔΕ, που παρουσιάζει σήμερα το Σin.

Παράλληλα και ενώ η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2019, λήγει σε 20 μέρες, λιγότεροι από το 1/3 των φορολογουμένων υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση.

Ειδικότερα, επί συνόλου 6,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι, φέτος μέχρι και χθες οριστικοποιήθηκε η υποβολή 1,93 εκατ. φορολογικών δηλώσεων. Δηλαδή, σχεδόν 4,5 εκατ. φορολογούμενοι, δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση.

Η παράταση της προθεσμίας, που λήγει στις 30 Ιουνίου, είναι μονόδρομος για το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Λόγω του κορονοϊού και της καραντίνας, τα λογιστικά γραφεία έχουν επωμιστεί τεράστιο φόρτο εργασίας με τις υποβολές δηλώσεων στην ΕΡΓΑΝΗ, για τις αναστολές συμβάσεων τη λήψη της ειδικής ενίσχυσης των 800 και των 534 ευρώ, από εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καταληκτική προθεσμία θα είναι η 31η Ιουλίου, η οποία είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Οι συμβουλές της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τον Οδηγός της ΑΑΔΕ, υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1), έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Στη δήλωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο. Σε κάθε περίπτωση παρακράτησης φόρου ακόμη και στην περίπτωση αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων, συμπληρώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς, κατά περίπτωση, φόρος.

Σε ότι αφορά στους συζύγους, υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, εφόσον υφίσταται έγγαμη σχέση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν, υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου.

Εξαίρεση αποτελούν οι σύζυγοι, οι οποίοι έχουν υποβάλει δήλωση στην ΑΑΔΕ μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2020, για την  για υποβολή χωριστής δήλωσης.

Η δήλωση - γνωστοποίηση δήλωση αφορά μόνο το τρέχον έτος και πρέπει να επικαιροποιείται κάθε έτος, αν οι σύζυγοι εξακολουθούν να επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις. Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την υποβολή χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τότε οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν λάθη;

Ο οδηγός της ΑΑΔΕ διευκρινίζει τις ακόλουθες περιπτώσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές, όπως μεταξύ άλλων:

  • Τι γίνεται όταν υπάρχουν λάθη ή δεν συμφωνεί ο φορολογούμενος με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία του ηλεκτρονικού εντύπου;
  • Πώς δηλώνονται και πού αναγράφονται τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών.
  • Πώς δηλώνονται τα αναδρομικά συντάξεων, που εισπράχθηκαν το 2019, αλλά αφορούσαν παλαιότερα έτη.
  • Πώς δηλώνεται η αλλαγή κύριας κατοικίας και γιατί «κιτρινίζει» η ένδειξη στο ηλεκτρονικό έντυπο.
  • Πώς δηλώνονται οι φιλοξενούμενοι ή τα τέκνα.
  • Πότε υποβάλλονται τα δικαιολογητικά των δηλώσεων

Ο πλήρης Οδηγός της ΑΑΔΕ, με 53 ερωτήσεις – απαντήσεις είναι εδώ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης