Χρηστικά

Πέντε μέρες προθεσμία για τα δικαιολογητικά φορολογικών δηλώσεων


Οποιοι κληθούν και δεν τα προσκομίσουν στο 5ήμερο, θα χάσουν τις μειώσεις φόρου

Πέντε μέρες προθεσμία, θα έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να προσκομίσουν στη ΔΟΥ που υπάγονται, τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων, εφόσον αυτά τους ζητηθούν.

Σε διαφορετική περίπτωση, η δήλωσή τους εκκαθαρίζεται χωρίς τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά και χάνουν τις όποιες μειώσεις φόρου, ενώ εάν προκύπτει αυξημένος φόρος, αυτός καταλογίζεται.

Η ΑΑΔΕ εξηγεί τι συμβαίνει στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης, οι φορολογικές αρχές μπορούν να ζητήσουν την προσκόμιση δικαιολογητικών εγγράφων, για να επιβεβαιώσουν τα αναγραφόμενα στους κωδικούς των εντύπων Ε1, Ε2 ή Ε3.

Τα δικαιολογητικά ζητούνται όταν, διαπιστώνονται «ύποπτες» εγγραφές, σε κωδικούς που μειώνουν τον φόρο, όπως είναι π.χ. οι κωδικοί 049-050 των οικογενειακών δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα, οι κωδικοί των δωρεών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, στις περιπτώσεις αυτές, οι φορολογούμενοι ειδοποιούνται μέσω μηνύματος να προσκομίσουν δικαιολογητικά στη Δ.Ο.Υ. εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών.

«Μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται από τις Δ.Ο.Υ., με διαγραφή ή διόρθωση, όπου απαιτείται, ποσών, τα οποία συνεπάγονται φορολογική απαλλαγή, έκπτωση ή ελάφρυνση του δηλούμενου εισοδήματος ή μείωση του φόρου, τα οποία δεν καλύπτονται από ηλεκτρονικά αρχεία, ούτε προσκομίζονται για αυτά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε φυσική μορφή και στη συνέχεια εκδίδονται οι πράξεις διοικητικού/διορθωτικού προσδιορισμού φόρου», αναφέρει ο Οδηγός της ΑΑΔΕ.

Δηλαδή, εάν ζητηθεί το δικαιολογητικό έγγραφο π.χ. για μία δωρεά, η οποία έχει αναγραφεί στο Ε1, και δεν προσκομιστεί στην Εφορία, τότε η εκκαθάριση της δήλωσης γίνεται χωρίς να ληφθεί υπόψη.

Επίσης, εάν ο φορολογούμενος δήλωσε αυξημένες δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και δεν προκύπτουν από τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες στο taxisnet ή έχει επιλεγεί για δειγματοληπτικό έλεγχο, θα κληθεί να προσκομίσει αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποίησε.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα φορολογηθεί χωρίς αυτές και θα χάσει το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ, που ισχύει για τελευταία χρονιά το φορολογικό έτος 2019.

Το ίδιο γίνεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εκ της ιδιότητάς του δικαιούται μείωση του φόρου. Εάν δεν προσκομίσει εντός πέντε ημερών τα έγγραφα που θα του ζητηθούν, τότε δεν θα ισχύσει η μείωση του φόρου.

Η ΑΑΔΕ, πάντως διευκρινίζει, ότι για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των οποίων η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί μέσω διαδικτύου, τα δικαιολογητικά που προσκομίζει ο φορολογούμενος είναι μόνο αυτά που αφορούν τον λόγο που επικαλείται για την τροποποίηση της δήλωσής του και όχι όλα τα δικαιολογητικά που αφορούν το σύνολο της δήλωσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα