Τράπεζες

ΣΥΡΙΖΑ κατά Εθνικής για τις απολύσεις «ενοικιαζόμενων»


Τις απολύσεις «ενοικιαζόμενων» της Εθνικής τράπεζας καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ (Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής και Νομαρχιακή Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού Τομέα) συνδέοντάς τις με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά (κατάργηση αιτιολόγησης και συνευθύνης αναθέτοντα έργο).

Σημειώνεται, ότι για αύριο Πέμπτη (19/9) έχει εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας (8-11 το πρωί) «ενοικιαζόμενων» της Εθνικής ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, ως απαρχή κινητοποιήσεων για τις απολύσεις.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Χρηματοπιστωτικού Τομέα καταγγέλλουν απερίφραστα την αδικαιολόγητη και ανάλγητη στάση της Εθνικής Τράπεζας να απολύει συναδέλφους εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών.

Φαίνεται ότι το σήμα δόθηκε στις 8 Αυγούστου με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της παρούσας κυβέρνησης να καταργήσει τις διατάξεις της αιτιολόγησης της απόλυσης και της συνευθύνης. Στο τέλος του ίδιου μήνα είχαν γίνει ήδη 8 απολύσεις. Οι απολύσεις συνεχίζονται και τον Σεπτέμβρη με την δικαιολογία της περικοπής κόστους και της μείωσης των θέσεων εργασίας λόγω ψηφιοποίησης και κλεισίματος καταστημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και παλαιότερα είχε επιχειρήσει να προχωρήσει η Τράπεζα σε απολύσεις, με μεμονωμένα περιστατικά καταγγελίας συμβάσεων, που όμως είχαν ανασταλεί ύστερα και από τη παρέμβαση του σωματείου ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. (Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα).

Η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει κέρδη 253 εκ. το 1ο εξάμηνο του 2019 - τα οποία έχουν αυξηθεί περίπου 500% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2018. Στην επίτευξη αυτής της κερδοφορίας έχουν συμβάλει και οι ενοικιαζόμενοι/εργολαβικοί τραπεζοϋπάλληλοι και θα έπρεπε να ανταμειφθούν για αυτό.

Οι απολύσεις ενοικιαζόμενων/εργολαβικών των 600 ευρώ είναι η μία όψη του ίδιου νομίσματος με το οποίο οι τραπεζίτες θα ανταμείψουν τους εργαζόμενους στο τραπεζικό κλάδο. Η άλλη όψη είναι η απόσχιση κλάδου, π.χ. Τράπεζα Πειραιώς και η μεταφορά των εργαζόμενων οικειοθελώς ή/και με δανεισμό σε εξωτερική εταιρεία.

Με τη πρόφαση της ψηφιοποίησης, της πώλησης των κόκκινων δανείων, του κλεισίματος καταστημάτων θα οδηγούνται προς μεγαλύτερη ευελιξία οι εργασιακές σχέσεις και ο αποκαλούμενος μετασχηματισμός των τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με τα χρήματα των φορολογουμένων θα σκορπίσει νέα θύματα στη κοινωνία, ακριβώς τη στιγμή που είχε αρχίσει να παίρνει κάποιες ανάσες».

 

Διαβάστε επίσης