Αγορές

Συνεχίζεται το κραχ, στα πρόθυρα πανικού οι αγορές Τράπεζες -16% στο ΧΑ


Στο χείλος του γκρεμού, ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση βρίσκονται πλέον οι χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η πανδημία κορονοϊού προκαλεί ντόμινο καταστροφικών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία, που οδηγείται πλέον με μαθηματική βεβαιότητα στην ύφεση.

Οι δραματικές απώλειες σε μετοχές και εμπορεύματα συνεχίζονται και οι δείκτες βυθίζονται στο ναδίρ, υπό την πίεση χιονοστιβάδας πωλήσεων που προκαλούν αυτοτροφοδοτούμενη πτώση.  Ο πανικός μεταδίδεται και στην αγορά ομολόγων, που ήταν μέχρι τώρα ασφαλές καταφύγιο και προσείλκυε επενδυτικά κεφάλαια, με αποτέλεσμα οι τιμές των κρατικών χρεογράφων να ενισχύονται – και οι αποδόσεις τους να καταγράφουν αντιστοίχως ιστορικά χαμηλά.

Η προοπτική βαθιάς ύφεσης, με παράλληλα διόγκωση των ελλειμμάτων και  δημιουργία δημοσιονομικών προβλημάτων λόγω των δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας σε συνθήκες κρίσης,  καθιστά πλέον επισφαλή και τα ομόλογα. Τα ευρωπαϊκά βυθίζονται σήμερα σε δίνη πιέσεων, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών εκτοξεύονται στα ύψη: Του 5ετούς οκταπλασιάσθηκε(!) σε ένα μήνα, του 10ετούς έχει  σχεδόν τριπλασιασθεί(!) από τα πρόσφατα χαμηλά.

Ακόμη χειρότερη η εικόνα στα χρηματιστήρια, όπου τρισεκατομμύρια γίνονται... καπνός, καθώς συνεχίζεται η καταβαράθρωση των τιμών των μετοχών. Στο ΧΑ υπολογίζεται ότι έχουν εξανεμισθεί περί τα 25 δισ. ευρώ, καθώς οι τιμές των τραπεζικών μετοχών και πολλών εμποροβιομηχανικών blue chips έχουν υποχωρήσει πάνω από 60%!

Βουτιά στη Wall Street, ασανσέρ ο DAX

Στα πρόθυρα πανικού βρέθηκαν σήμερα και οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στη Waal Street πριν ανοίξει η συνεδρίαση διεκόπη η διαπραγμάτευση των futures, επειδή οι τιμές έπεφταν κάτω από το limit down.

Στο -10,5% πήγε ο DAX της Φρανκφούρτης, 9% με 10% οι απώλειες στο Λονδίνο και στο Παρίσι.

“Τίναγμα της ψόφιας γάτας”

Στη Wall Street ο Dow Jones ξεκίνησε με δραματική βουτιά -12%, σπέρνοντας πανικό. Η εικόνα βελτιώθηκε κάπως στη συνέχεια και οι απώλειες  περιορίσθηκαν σε 8%.  Ισχυρή ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε στ Φρανφούρτη, όπου ο DAX χάνει 4,5%, από 10,5% το πρωι. Στο βυθό παρέμειναν οι δείκτες του ΧΑ, “ξύνοντας πάτο” στα χαμηλά 4ετίας και πλέον, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωνε ιστορικό χαμηλό!

Τίποτε πιά δεν μπορεί να ανακόψει την κατάρρευση των αγορών, όπου αποτυπώνονται οι φόβοι για την απορρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας που οδεύει  σε ύφεση, με αλυσιδωτές παρενέργειες  στις επιχειρήσεις, στα δημοσιονομικά, στην απασχόληση, στα εισοδήματα και στην καταναλωτική ζήτηση.
Καμιά ουσιαστική επίδραση δεν είχε ούτε η αποφασιστική κίνηση της Fed, που προσπάθησε να “ντοπάρει” τις αγορές  με ποταμούς ρευστότητας 5 τρισ. δολαρίων και  με δραστική περικοπή των επιτοκίων, τα οποία σχεδόν μηδενίστηκαν. Ειχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις της ΕΚΤ – και αναμένονται πολλές ακόμη από κεντρικές τράπεζες. Ολες όμως πέφτουν στο κενό – οι φόβοι για τα μελλούμενα είναι ισχυρότεροι.

“Τίναγμα της ψόφιας γάτας” - τελευταία σπασμωδική αντίδραση πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση – αποδεικνύεται και η ισχυρή ανοδική αντίδραση της Παρασκευής με τον Dow Jones  στο +10% , που δημιούργησε φρούδες ελπίδες για ανάκαμψη.
Αντί για εντυπωσιακό comeback και αντιστροφή τάσης, ήρθε σήμερα μιά νέα “βουτιά στο κενό”.

Τράπεζες στο βυθό, σε νευρική κατάρρευση το ΧΑ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο που έχει υποστεί μεγαλύτερες απώλειες στη διάρκεια της μεγάλης καταιγίδας, ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε σήμερα  12,24% χαμηλότερα, κλείνοντας στις  484,4 μονάδες. Στηρίξεις και τεχνικοί δείκτες αποδεικνύονται άνευ σημασίας, καθώς η πτώση αποκτά χαρακτηριστικά “φυσικού φαινομένου”.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 13,89%, στις 1.194,85 μονάδες.

Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας και σε νέο ιστορικό χαμηλό τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας κατά 16,09% στις 330,05 μονάδες.
Είναι η τρίτη “καταστροφή” των τραπεζικών μετοχών στη 12ετία που ξεκίνησε το 2008 με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτή τη φορά όμως συντελείται σε ελάχιστο χρόνο: Μέσα σε 4 εβδομάδες η αξία των τραπεζικών μετοχών του ΧΑ μειώνεται κατά 6,2 δισ. ευρώ!

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη σήμερα η Εθνική (-20%). Alpha -18,3%, Πειραιώς -17,9%, Attica -12,5%, Eurobank -10,1%, Ελλάδος -5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΠΑΠ -22,6%, Lamda -17,5%, Coca-Cola -17%, Aegean -16,7%, ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -13%, Ελλάκτωρ -12,3%, Motor Oil, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ -11%

Διαβάστε επίσης