Αγορές

Καταρρέει το σύμπαν στα χρηματιστήρια! Ιστορικό χαμηλό τραπεζών στο ΧΑ


Εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής στα χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες βυθίζονται και σήμερα στο ναδίρ υπό την πίεση χιονοστιβάδας πωλήσεων που προκαλούν αυτοτροφοδοτούμενη πώση. Στα πρόθυρα πανικού οι αγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας κορονοϊού. Στο -9% βυθίζονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, “κόλαση” στο ΧΑ, όπου ο τραπεζικός δείκτης  υποχωρεί κατά 14%, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό!

Τίποτε πιά δεν μπορεί να ανακόψει την κατάρρευση των αγορών, όπου αποτυπώνονται οι φόβοι για την απορρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας, που οδεύει πλέον σε ύφεση, με αλυσιδωτές παρενέργειες  στις επιχειρήσεις, στα δημοσιονομικά, στην απασχόληση, στα εισοδήματα και στην καταναλωτική ζήτηση.

Καμιά ουσιαστική επίδραση δεν είχε ούτε η αποφασιστική κίνηση της Fed, που προσπάθησε να “ντοπάρει” τις αγορές  με ποταμούς ρευστότητας 5 τρισ. δολαρίων και  με δραστική περικοπή των επιτοκίων, τα οποία σχεδόν μηδενίστηκαν. Ειχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις της ΕΚΤ – και αναμένονται πολλές ακόμη από κεντρικές τράπεζες. Ολες όμως πέφτουν στο κενό – οι φόβοι για τα μελλούμενα είναι ισχυρότεροι.

“Τίναγμα της ψόφιας γάτας” - τελεταία σπασμωδική αντίδραση πριν από υην ολοκληρωτική κατάρρευση – αποδεικνύεται και η ισχυρή ανοδική αντίδραση της Παρασκευής με τον Dow Jones  στο +10% , που δημιούργησε φρούδες ελπίδες για ανάκαμψη.

Αντί για εντυπωσιακό comeback και αντιστροφή τάσης,έρχεται σήμερα μιά νέα “βουτιά στο κενό”.
O γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 8,6%, ενώ νωρίτερα έχανε σχεδόν 10%. Ανάλογες απώλειες στο Λονδίνο, ο γαλλικός CAC40 βυθίζεται κατά 9,5%. Σε δίνη πιέσεων το ιταλικό  και το ισπανικό χρηματιστήριο,όπου οι δείκτες υποχωρούν κατά  9% και 8% αντίστοιχα.

 Η τιμή του αργού πετρελαίου brent  υποχωρεί κατά 10,6% στα 30,3 δολάρια το βαρέλι, καθώς είναι πλέον βέβαιο ότι η παγόσμια ζήτηση θα μειωθεί λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας. Στα 29,5 δολάρια το αμερικανικό crude, με πτώση 8%.

 Μετοχές και δείκτες στο ΧΑ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο που έχει υποστεί μεγαλύτερες απώλειες στη διάρκεια της μεγάλης καταιγίδας, ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιεί μία ακόμη “βουτιά” -11,7%  υποχωρώντας σε χαμηλό 4ετίας, στις 487,5 μονάδες. Στηρίξεις και τεχνικοί δείκτες αποδεικνύονται άνευ σημασίας, καθώς η πτώσει έχε χαρακτηριστικά “φυσικού φαινομένου”.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 13,5%, στις 1.200 μονάδες,

Ιστορικό χαμηλό καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας κατά 13,9% στις 338,5 μονάδες.
Είναι η τρίτη “καταστροφή” των τραπεζικών μετοχών στη 12ετία που ξεκίνησε το 2008 με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτή τη φορά όμως συντελείται σε ελάχιστο χρόνο: Μέσα σε 4 εβδομάδες η αξία των τραπεζικών μετοχών του ΧΑ έχει μειωθεί κατά 6,2 δισ. ευρώ! Ολες χάνουν σ΄αυτό το διάστημα πάνω από 60%!

 Αυτή την ώρα  Εθνική και Πειραιώς -15%,  Alpha -13%, Eurobank -10,2%, Attica -8,7%, Ελλάδος -5,8%.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τον τόνο δίνει η καταβύθιση της Coca-Cola (-19%!), που αποτελεί σταθερή προσφιλή επιλογή συντηρητικών διεθνών funds.  Ακολουθούν ΟΠΑΠ και Jumbo  με -13%, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ -12%, Motor Oil, Lamda,  Aegean, ΟΛΠ -11%, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -9%.

 

Διαβάστε επίσης