Αγορές

Συνεχίζει ανοδικά το ΧΑ, με τράπεζες και όμιλο Βιοχάλκο


Σε ανοδική τροχιά κινούνται και σήμερα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με βασικό μοχλό τις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών (πλην Πειραιώς) και του ομίλου Βιοχάλκο. Η δυναμική που εμφανίζει τις τελευταίες μέρες η αγορά διατηρείται, οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές, αισιόδοξες προβλέψεις διατυπώνονται  για τη συνέχεια.

Στη διαμόρφωση θετικού κλίματος και στην αναθέρμανση των προσδοκιών  συμβάλλουν οι αναβαθμίσεις και οι εκθέσεις-αναλύσεις διεθνών οίκων, που βλέπουν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και συνιστούν τοποθετήσεις στο ΧΑ, με έμφαση στις τράπεζες.

 Αναμενόμενη η "καθίζηση" της μετοχής της Τρ. Πειραιώς μετά το υπερβολικό - για τα δεδομένα της ΑΜΚ - "φούσκωμα" της, δεν προβληματίζει πλέον την αγορά, καθώς θεωρείται λογικό να προσεγγίσει προς την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων. Αυτό προεξοφλείται ήδη στα Παράγωγα,όπου το ΣΜΕ Ιουνίου παραμένει για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση "κλειδωμένο" στο limit down, χωρίς συναλλαγές.

 Το νέο στοιχείο στον κλάδο είναι η έμμεση (περαιτέρω) "κρατικοποίηση" της Attica Bank, με ενεργοποίηση του "νόμου Χαρδουβελη", που προβλέψει αναγκαστικά ΑΜΚ με μετοχοποίηση απαιτήσεων από αναβαλλόμενο φόρο, εάν κάποια τράπεζα εμφανίσει ζημίες.

Εν αναμονή διευκρινίσεων και πληρέστερης ενημέρωσης των επενδυτών, η μετοχή της Attica Bank ετέθη προσωρινά εκτός  διαπραγμάτευσης, ενώ υποχωρούσε κατά 14,7%. Τώρα έχει επανέλθει σε διαπραγμάτευση και βρίσκεται κλειδωμένη στο limit down (-30%), ενώ χθες πήγε +30%.

Μετοχές και δείκτες

Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος σχετικά χαμηλός (41,5 εκατ. ευρώ σε πεντέμιση ώρες συνεδρίασης).
Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 911,76 μονάδων (+0,15%) και 919,02 (+0,95%). Τώρα βρίσκεται στις 918,5 μονάδες με κέρδη 0,90%.
Κατά 1,15% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.234,2μονάδες..

O τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +2,15%, γύρισε στο +0,36% και τώρα κερδίζει 1,95%. Εθνική +3,3%, Alpha και Eurobank +2%. Στο κόκκινο Πειραιώς -8,6%, Attica -30%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Jumbo +3%, ΕΧΑΕ +2%, ΟΤΕ, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ +1,3%, Βιοχάλκο και ΟΛΠ +1,2%  Lamda και , Coca-Cola +0,9%,Τιτάν, Μυτιληναίος και Φουρλής +0,6%.

Στο κόκκινο ΕΥΔΑΠ -2,6%, Ελλάκτωρ -1,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ -0,5%.

 Στα mid caps Cenergy +3,3% ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ +2,7%, Κρι-Κρι +1,8%, ΕΥΑΘ και BriQ +0,8%. Στον αντίποδα Intracom -%, Ιντρακάτ -3%, Αβαξ -2,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα