Αγορές

Ξαναπαίρνει την ανηφόρα το χρηματιστήριο


Ενα τεστ αντοχών και δυναμικής με θετικό αποτέλεσμα ήταν η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, που αφήνει υποσχέσεις για επάνοδο της αγοράς σε ανοδική τροχιά.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ένδειξη η ισχυρή ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε ενδοσυνεδριακά και διατηρήθηκε ώς τη λήξη των συναλλαγών, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να κλείσουν στα υψηλά ημέρας.

Το ενδεχόμενο ουσιαστικής διόρθωσης απομακρύνεται και η περιοχή των 900 μονάδων αποδεικνύεται  ισχυρή στήριξη, απ' όπου μπορεί να ξεκινήσει ένας ακόμη κύκλος ανάκαμψης, με πρώτο στόχο τις 925 μονάδες και επόμενο τις 950.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τραπεζικό τομέα, καθώς συνεχίζεται – και αποδίδει καρπούς – η προσπάθεια δραστικής περιστολής των κόκκινων δανείων, ενώ οι τράπεζες προσπαθούν να βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες με ομολογιακές εκδόσεις και άντληση φθηνού χρήματος από τη διεθνή κεφαλαιαγορά.

Ωθηση στις μετοχές του κλάδου δίνουν η αναβάθμιση του αξιόχρεου των συστημικών τραπεζών από την Standard & Poor's, η επιτυχής ολοκλήρωση νέας ομολογιακής έκδοσης από την Eurobank και η "αλλαγή σελίδας" για την Τρ. Πειραιώς με τη μεγάλη ΑΜΚ.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, που "γύρισε" σήμερα καθοδικά (πήγε μέχρι -21% και τερμάτισε -9,3%). Αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί το Συμβόλαιό της στα Παράγωγα, που η τιμή του διαμορφώνεται πλέον με βάση την τιμή της μετοχής στη σποτ αγορά, με αποτέλεσμα να μην αντανακλά την προσφορά/ζήτηση.

Μετοχές και δείκτες

Διακυμάνσεις,  υποτονική συναλλακτική κίνηση και πολλές μεταβιβάσεις πακέτων ήταν τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,67% στις 897,35 μονάδες και τερμάτισε στις 910,37 με κέρδη 0,77%. (+0,35%).
Κατά 0,85% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 2.208,75 μονάδες..

O τραπεζικός δείκτης πήγε ενδοσυνεδριακά μέχρι -1,26%, γύρισε ανοδικά  στο +2,09% και έκλεισε με άνοδο 1,90%. Εντυπωσίασε η Attica με άλμα +30% στο limit up. Ακολούθησαν Alpha +3,6%, Eurobank +1,1%, Εθνική +0,9%. Στο κόκκινο Πειραιώς -9,3%, Ελλάδος -0,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Βιοχάλκο +2,4%, Ελλάκτωρ +2,2%, Τιτάν, Μυτιληναίος και Coca-Cola +1,5%, Lamda +1,3%, ΟΤΕ +1%.  +1,3%, +0,6%.

Στο κόκκινο Jumbo -2,3%, ΑΔΜΗΕ -1,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,3%, ΟΛΠ -1,2%,  ΕΥΔΑΠ -1,1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα