Τράπεζες

Μπαίνει με 30% στην Attica Bank το Δημόσιο, σε ρόλο "ναυαγοσώστη”


Ενώ η Τρ. Πειραιώς αποκρατικοποιήθηκε μέσω της ΑΜΚ, η Attica Bank  ακολουθεί την αντίθετη διαδρομή: Το κράτος γίνεται βασικός της μέτοχος και αποκτά μεγάλη συμμετοχή (της τάξεως του 30%), κατ' εφαρμογή του “νόμου Χαρδούβελη”, ο οποίος προβλέπει υποχρεωτική μετοχοποίηση απαιτήσεων από αναβαλλόμενο φόρο, εάν κάποια τράπεζα εμφανίζει ζημίες.

Η προοπτική περαιτέρω κρατικοποίησης της ήδη υπό κρατικό έλεγχο τράπεζας και η ανάδειξη των προβλημάτων της (μεγάλες ζημίες από τιτλοποιήσεις, εξανέμιση των ιδίων κεφαλίων της), προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις στην αγορά. Η μετοχή της έχανε 14,7%, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διαπραγμάτευση της, ώσπου να δοθούν πληροφορίες από τη διοίκηση της τράπεζας, προς επαρκή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Η Attica Bank ανήκε ήδη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ελεγχόμενη μετοχικά (77,6%) από δύο ασφαλιστικά Ταμεία. Με την υποχρεωτική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί τώρα, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των Ταμείων θα μειωθεί σε 56%, η συνολική άμεση και έμμεση συμμετοχή  του Δημοσίου θα υπερβεί το 86%, ενώ η συμμετοχή ιδιωτών μετόχων θα περιορισθεί στο 13%.

Η ενεργοποίηση των διατάξεων του “νόμου Χαρδούβελη” και η ΑΜΚ υπέρ του Δημοσίου κατέστησαν επιβεβλημένες, μετά την επίσημη γνωστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας στη χρήση 2020 και των στοιχείων για την κεφαλαιακή της επάρκεια, μετά τις μεγάλες ζημίες από τιτλοποιήσεις.

Η Attica εμφάνισε στη χρήση 2020 ζημιές 306,4 εκατ. ευρώ. Αυτό το εξόχως αρνητικό αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στη διενέργεια προβλέψεων 286 εκατ. ευρώ, προς κάλυψη ζημιών από τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Μετά την ανεπιτυχή έκβαση της πρώτης μεγάλης τιτλοποίησης που επιχειρήθηκε από ελληνική τράπεζα (project “Αρτεμις”  για NPEs 1,2 δισ. ευρώ), η Attica Bank σχεδιάζει νέες τιτλοποιήσεις εντασσόμενη στον Ηρακλή ΙΙ, προκειμένου να εξασφαλίσει κρατικές εγγυήσεις.

Θα προηγηθεί η ΑΜΚ με μετοχοποίηση απαιτήσεων αναβαλλόμενου φόρου, που θα βελτιώσει  σημαντικά τους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα