Με Άποψη

Σβήνουν σκάνδαλα με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα


Δεν το λέει μόνον η αντιπολίτευση, το λένε οι δικαστές και οι εισαγγελείς με επίσημες ανακοινώσεις των Ενώσεων τους: Με τις αλλαγές που προωθούνται στον Ποινικό Κώδικα, ψαλιδίζεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης,  καθώς αφαιρείται από τον εισαγγελικό λειτουργό τη δυνατότητα να κρίνει αν πρέπει ή όχι να ασκηθεί δίωξη σε πολλές περιπτώσεις βλάβης του δημοσίου συμφέροντος.

Δημιουργείται λοιπόν κίνδυνος να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων υποθέσεις μεγάλων σκανδάλων που βρίσκονται στο στάδιο διερεύνησης, της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης, ακόμη και στην ακροαματική διαδικασία.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές, πολλές από τις αξιόποινες πράξεις που στοιχειοθετούν αυτά τα σκάνδαλα και τις υποθέσεις διαφθοράς, θα διώκονται πλέον κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως.

Ετσι, όπως επισημαίνει η Ενωση Εισαγγελέων, «κινδυνεύουν να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων ως ποινικά μη αξιόλογες».

Υποθέσεις μείζονος σημασίας εκδίκασης  -όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ – θα μπορούν να μπουν στο αρχείο. Τα νεοδιορισμένα από την κυβέρνηση Δ.Σ. όλων των φορέων μπορούν να σταματήσουν ποινικές υποθέσεις με αδικήματα, όπως π.χ. απιστία κατ’ επάγγελμα, καθώς παύει το αυτεπάγγελτο και απαιτείται έγκληση.

Για κινηθεί ή να συνεχιστεί μια ποινική διαδικασία,  το «θύμα» ( ίδρυμα, φορέας εποπτευόμενος από το Δημόσιο κλπ) πρέπει να υποβάλει έγκληση για κάθε πλημμέλημα που έχει διαπραχθεί σε βάρος του. Όμως μέχρι τώρα τα κακουργήματα διώκονταν αυτεπάγγελτα.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές που αποτελούν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης, όλα γίνονται ένα:  είτε πρόκειται για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, χρειάζεται έγκληση του "θύματος". Αν λοιπόν η νέα διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενός ιδρύματος ή ενός φορέα ιδιωτικού δικαίου δεν κάνουν έγκληση, θα σβηστούν ως δια μαγείας όλα τα κακουργήματα και τα πλημμελήματα που διέπραξαν στελέχη τους και για τα οποία υπάρχουν δικαστικά πορίσματα και ογκώδεις δικογραφίες.

«Η  χώρα κινδυνεύει να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στη δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος», επισημαίνει η Ενωση Εισαγγελέων.

Διαβάστε επίσης