Ελλάδα

Αλλαγές σε μολότοφ, τρομοκρατία και δωροδοκία προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας


Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επέφεραν οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τους αναμορφωμένους κώδικες να βρίσκονται ένα βήμα πριν τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Οι βασικότερες αλλαγές:

  • Το δικαίωμα των πολυισοβιτών και ισοβιτών να αιτούνται την υφ’ όρων αποφυλάκιση τους, με την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει (με τον ισχύοντα Κώδικα) τα 16 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί αυξάνεται και σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τα 20 έτη (με μεροκάματα).
  • Η δωροδοκία υπαλλήλου γίνεται και κακούργημα. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη ως όπως είχε διατυπωθεί στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα είχε προκαλέσει τις παρατηρήσεις της Ομάδας Εργασίας του αλλά και της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς.
  • τρομοκρατία:στο νέο Κώδικα ενσωματώνονται κοινοτικές οδηγίες, τις οποίες η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να εντάξει στο εσωτερικό της δίκαιο.  
  • τροποποιήσεις προβλέπονται κυρώσεις και ποινές για πράξεις που έχουν... άρωμα τρομοκρατίας, όπως η στρατολόγηση μελών σε οργανώσεις, η παροχή πληροφοριών, κ.α.
  • μολότοφ: το συγκεκριμένο αδίκημα παραμένει πλημμέλημα αλλά θα είναι κακούργημα η κατοχή και η χρήση εκρηκτικών υλών από πρόσωπο που τις φέρει σε συγκεντρώσεις κ.λπ. και διαπράττει το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης.
  • κακούργημα, θα αποτελεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες και η σύσταση συμμορίας για την διάπραξη διακεκριμένων κλοπών
Διαβάστε επίσης