Τράπεζες

Στρατηγικό επενδυτή στην Τρ. Πειραιώς θέλει το ΤΧΣ- Αποφασίζει για πώληση του 27%


 Μετά την επιτυχή έκβαση του placement της Εθνικής, ο πήχυς τοποθετείται ψηλά στο επόμενο εγχείρημα αποκρατικοποίησης στον τραπεζικό τομέα, που αφορά την πώληση του μεριδίου κρατικής συμμετοχής στην Τρ. Πειραιώς. Βασικός στόχος δεν είναι τόσο η επίτευξη υψηλού τιμήματος, όσο η διαμόρφωση μετοχικού/ιδιοκτησιακού σχήματος που θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική και τις προοπτικές της τράπεζας.

 Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ως ιδεατή εξέλιξη την προσέλκυση κάποιου μεγάλου διεθνούς χρηματοπιστωτικού ομίλου, που θα μπορούσε να αποκτήσει το πωλούμενο πακέτο ή μεγάλο μέρος του, να εξασφαλίσει τον έλεγχο της τράπεζας και να διασφαλίσει την περαιτέρω πορεία της ως μέλος ευρύτερου διεθνούς δικτύου

Η “εύκολη" λύση είναι βέβαια η διάθεση ολόκληρου ή μέρους του πακέτου σε πληθώρα επενδυτικών χαρτοφυλακίων, που θα διαφοροποιούσε μεν την μετοχική βάση, χωρίς όμως να διαμορφωθεί ένα νέο σχήμα ελέγχου της τράπεζας. Αντι λοιπόν της διασποράς μετοχών μέσω placement, προκρίνεται ως καλύτερη λύση η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα διαδεχθεί τον Τζών Πόλσον (φωτό) σε ρόλο ενεργού μεγαλομετόχου.

Θέλουν τραπεζίτη, όχι επενδυτή-κερδοσκόπο

Παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής ενδιαφέρεται ενδεχομένως να αυξήσει τη συμμετοχή του, αγοράζοντας μέρος του πακέτου που θα διαθέσει το ΤΧΣ. Αυτό όμως “δεν θα ήταν η καλύτερη δυνατή εξέλιξη” για την Τρ. Πειραιώς, καθώς

ο Πόλσον είναι επενδυτής μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα, αλλά όχι τραπεζίτης. Θα πουλήσει στο ορατό μέλλον, όταν βρεί ευκαιρία να φύγει με μεγάλο κέρδος

Κατά την άποψη κυβερνητικών παραγόντων, την οποία συμμερίζονται και στελέχη του ΤΧΣ, λύση που διασφαλίζει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Τρ. Πειραιώς είναι η συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή από τον τραπεζικό χώρο, με ενεργό συμμετοχή και εμπειρία στον τομέα χρηματοπιστωτικών εργασιών.

Προς το παρόν, υποψήφιος αγοραστής-επενδυτής με αυτό το προφίλ δεν υπάρχει. Οι επαφές με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους συνεχίζονται. Παράλληλα προχωρούν οι προετοιμασίες  για τη διάθεση πακέτου μετοχών, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το ποσοστό, που μπορεί να είναι από 18% έως ολόκληρο το 26,4% που κατέχει το ΤΧΣ. Εαν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος για το σύνολο των προσφερόμενων μετοχών, η διάθεση θα γίνει με placement.

 Οι διαδικασίες

Aυτή την εβδομάδα συνεδριάζει το ΤΧΣ για να αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα επαφών με δυνητικούς στρατηγικούς επενδυτές από τον διεθνή χώρο.

Οι προετοιμασίες θα “τρέξουν” το επόμενο δίμηνο και η διάθεση του πακέτου θα γίνει προς τα τέλη Μαρτίου. Αυτός ο χρονικός ορίζοντας τίθεται προκειμένου να προηγηθεί η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας στη χρήση 2023, που θα υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις-προβλέψεις όσον αφορά τις επιδόσεις της.

Τα θετικά αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την τράπεζα και τη μετοχή της.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα