Τράπεζες

Πώς μοιράστηκαν οι νέες μετοχές της Alpha Bank – Τα ποσοστά Paulson, ΤΧΣ, Schroders


Μικρές διαφοροποιήσεις στις μετοχικές ισορροπίες και στη σύνθεση του μετοχολογίου της Alpha Bank επέφερε η ΑΜΚ, η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και με σημαντική υπερκάλυψη. Μειώθηκαν κατά τι τα ποσοστά του Paulson και του ΤΧΣ,  αυξήθηκε οριακά η συμμετοχή της Schroders, ενώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο το συνολικό ποσοστό των εγχώριων μικροεπενδυτών-μικρομετόχων.

Η τράπεζα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για την έκβαση του εγχειρήματος, αποσαφηνίζοντας ότι οι συνολικές προσφορές υπερκάλυψαν κατά 1,9 φορές την προγραμματισμένη έκδοση, η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 1 ευρώ και ότι θα εκδοθούν τελικά 800 εκατ. νέες μετοχές, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Οσον αφορά την κατανομή, από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προκύπτει ότι οι νέες μετοχές θα κατανεμηθούν ως εξής:

  • Το 19% παίρνουν οι εγχώριοι επενδυτές που συμμετείχαν στη δημόσια εγγραφή
  • Το 81% πηγαίνει σε διεθνείς επενδυτές -όπου συμπεριλαμβάνεται και το ΤΧΣ – οι οποίοι υπέβαλαν προσφορές στη διαδικασία book building

Από το 19% που μοιράζεται σε εγχώριους επενδυτές, το 12,3% πηγαίνει σε μικρομετόχους, ενώ θεσμικά  χαρτοφυλάκια και “ειδικοί επενδυτές” παίρνουν το υπόλοιπο 6,7%

Οσον αφορά τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας, από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι:

  • Το ΤΧΣ παίρνει 41.964.132 νέες μετοχές (5,2% της ΑΜΚ), εισφέροντας περίπου 42 εκατ. ευρώ. Έτσι, το ποσοστό του διαμορφώνεται σε 9% (από 10,9% που είχε πριν από την ΑΜΚ).
  •  Στην Paulson & Co  αναλογούν 44.884.390 νέες μετοχές (5,6% της ΑΜΚ). Το ποσοστό συμμετοχής της στην τράπεζα διαμορφώνεται σε 6,73% (από 7,32%).
  •  Στην Schroders  κατανεμήθηκαν 48.903.272 νέες μετοχές ( 6,1% της ΑΜΚ). Ετσι το ποσοστό της  στην Alpha Bank  αυξάνεται οριακά (από 5,41% σε 5,65%).

Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την ΑΜΚ αναμένεται να ξεκινήσει στις 13 Ιουλίου

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα