Επιχειρήσεις

Στους εφοπλιστές Καϋμενάκη-Μπάκο η Intrakat- Πήραν το 31,7% με €2,95/μετοχή


Στρατηγικοί επενδυτές οι εφοπλιστές Αγγέλου-Γκότσης με 28% - Η Intracom κρατάει το 5,09%

 Μία μεγάλη αλλαγή συντελείται στον κατασκευαστικό κλάδο, όπου τη θέση του ομίλου Κόκκαλη/Intracom παίρνουν οι εφοπλιστές Καϋμενάκης-Μπάκος, εξαγοράζοντας το πακέτο σχετικής πλειοψηφίας της Intrakat, ενώ ένα δεύτερο επιχειρηματικό σχήμα εφοπλιστικών συμφερόντων αποκτά στρατηγική συμμετοχή, εξαγοράζοντας τα ποσοστά άλλων μετόχων.

 Μέσω της εταιρείας  Winex Investments στην οποία συμμετέχει και ο στενός συνεργάτης τους Αλεξ. Εξάρχου, οι δύο εφοπλιστές αποκτούν το 31,7% της Intrakat, εξασφαλίζουν τον μετοχικό έλεγχο και θα επιδιώξουν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της,  επενδύοντας πρόσθετα κεφάλαια στην εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία και σε θυγατρικές της που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενέργειας.

Το deal ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα από την Intracom, η οποία γνωστοποίησε ότι το τίμημα για το 31,7% ανέρχεται σε 70,2 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 2,95 ευρώ ανά μετοχή.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση

  •  Η Intracom που κατέχει τώρα απ' ευθείας το 23,54% της Intrakat, θα μεταβιβάσει το 18,45% και θα διατηρήσει συμμετοχή 5,09%
  • Η θυγατρική της στο Λουξεμβούργο Intracom Technologies που κατέχει το 13,25%, θα μεταβιβάσει το σύνολο της συμμετοχής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άλλοι βασικοί μέτοχοι πρόκειται να μεταβιβάσουν τα ποσοστά τους εταιρείες χόλντινγκ εφοπλιστικών συμφερόντων. Οπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές, οι εφοπλιστές Κώστας Αγγέλου (ιδιοκτήτης της Benelux Overseas που εδρεύει στο Ντουμπάι) και Ηλίας Γκότσης (ιδιοκτήτης της Eurotankers, με 14 πλοία) θα μοιραστούν τα πακέτα μετοχών που κατέχουν τώρα οι Δημήτρης Θεοδωρίδης (12,13%), Λουκάς Λαζαράκης-Δήμος Στασινόπουλος (από κοινού 10,10%) και Πέτρος Σουρέτης (6,20%).

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα πουλήσει ή θα διατηρήσει το ποσοστό του ο Δ. Κούτρας, που κατέχει 8,13% της Intrakat.

Το deal κρίνεται επωφελές και για τις δύο πλευρές:

  • Η Intracom ενισχύει τη ρευστότητα της και αποκτά κεφάλαια για περαιτέρω επέκταση των εργασιών της  στον τομέα ηλεκτρονικών αμυντικών συστημάτων, που είναι πλέον το βασικό πεδίο εργασιών της, με μεγάλα περιθώρια κέρδους και ιδιαίτερα θετικές προοπτικές
  • Οι εφοπλιστές Καϋμενάκης-Μπάκος που είχαν την “οδυνηρή” εμπειρία της σύγκρουσης με την Reggeborgh  στην Ελλάκτωρ – απ΄όπου πάντως αποχώρησαν με κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων – μπαίνουν πλέον στις κατασκευές “αυτοδύναμοι”, ελέγχοντας μία από τις 4 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν εσωτερικούς “αντιπάλους”, καθώς συνεργάζονται ήδη με τους δύο άλλους εφοπλιστές (Αγγέλου, Γκότση) που αποκτούν στρατηγική συμμετοχή.

 Προς το παρόν, η μετοχική αλλαγή στην Intrakat αλλάζει τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς δυνάμεων στον κλάδο, όπου αναμένεται να διαμορφωθούν νέες συμμαχίες και σχήματα συνεργασίας.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων 1,1 δισ. ευρώ και συμμετέχει σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, έχοντας προεπιλεγεί σε συνολικά 12 έργα προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα