Αγορές

Στο τέλος της κούρσας το χρηματιστήριο;


Με έντονες διακυμάνσεις και εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες, του ΧΑ, μετά από ένα εντυπωσιακό μίνι ράλι που έδωσε +35% στις τραπεζικές μετοχές  και οδήγησε τον ΓΔ στις 660 μονάδες, με διάσπαση διαδοχικών αντιστάσεων. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με κέρδη, τα οποία  όμως έχουν ήδη εξανεμισθεί και οι δείκτες έχουν γυρίσει στο κόκκινο, καθώς επιχειρείται κατοχύρωση βραχυχρόνιων αποδόσεων.

Θετική εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Και εκεί όμως τα αρχικά κέρδη ψαλιδίζονται σταδιακά, υπό την πίεση ρευστοποιήσεων.

Καταλύτης για τις αγορές οι προτάσεις της Κομισιόν, που περιλαμβάνουν χορηγήσεις 32 δισ. στην Ελλάδα (επιδοτήσεις 22,5 δισ. και δάνεια 9,2 δισ. ευρώ).
 Ομως μετά την αρχική ευφορία, αρχίζει ο προβληματισμός, καθώς οι “σκληροπυρηνικοί” του ευρωπαϊκού Βορρά δεν  καταθέτουν τα όπλα και οι προτάσεις της Κομισιόν θα περάσουν από “σαράντα κύματα” για να εγκριθούν τελικά με πολλές αλλαγές και περικοπές.

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές, που οδηγούν την κούρσα και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση. Η αγορά αναμένει τώρα τα αποτελέσματα α' τριμήνου, που θα αποτελέσουν μιά ένδειξη για τη δυναμική του κλάδου πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, αλλά δεν θα ανατανακλούν τη σημερινή κατάσταση και τις επιπτώσεις που θα υποστούν οι τράπεζες.

Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες

Τα μεγάλα κέρδη των προηγούμενων ημερών γίνονται τώρα δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Οι πιέσεις μπορεί να ενταθούν,  λόγω των κινήσεων αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων που ακολουθούν τους δείκτες MSCI.

Προς το παρόν επικρατεί μεταβλητότητα και οι δείκτες κινούνται κοντά στο χθεσινό κλείσιμο.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +1,23% στις 668,39 μονάδες, γύρισε στις 656,15 (-0,63%) και τώρα βρίσκεται στις 658,3 με οριακές απώλειες 0,30%.
 Περίπου 0,20% χάνει ο FTASE25 στις 1.585 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +4,25%, γύρισε μέχρι -2,50% και τώρα χάνει 1,15%. Πρώτη σε απόδοση η Attica (+4,5%). Alpha +1%,  στο κόκκινο Πειραιώς (-3,6%), Eurobank -2,3%, Εθνική -0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips η Aegean  σημειώνει +3,3% εν αναμονή κυβερνητικών ανακοινώσεων για κρατική στήριξη της. Ακολουθούν Coca-Cola +2,7%,  Μυτιληναίος +1,4%, Motor Oil και ΔΕΗ +1%.
 Στον αντίποδα Jumbo -3,2%, ΕΥΔΑΠ -2,9%, Ελλάκτωρ -2,7%, ΟΛΠ και Lamda -1,3%, ΟΤΕ -1%.

Στα mid caps Κέκροψ +3,6%,  Autohellas +2,6%, Αβαξ και ΟΛΘ +2%.

Διαβάστε επίσης