Αγορές

Ράλι τραπεζών, κέρδη 20% σε δύο μέρες!


Ενώ το μέγεθος και το εύρος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί, το τέλος του lockdown προκαλεί ευφορία στις αγορές, που επιστρέφουν σε “προ κορονοϊού” ημέρες προεξοφλώντας θετικές περαιτέρω εξελίξεις. Εντυπωσιακά κέρδη στο ΧΑ, μεγάλη άνοδος στη Wall Street, θετική εικόνα  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ράλι ανάκαμψης  των τιμών αργού πετρελαίου, είναι η αντίδραση-“απάντηση” στο πρέσινγκ των προηγούμενων εβδομάδων και ανατανακλούν τις προσδοκίες που διαμορφώνονται.

Οι τραπεζικές μετοχές “κλέβουν την παράσταση” στο ΧΑ, κερδίζοντας περίπου 20% σε δύο δύο μέρες και οδηγώντας σε  ανοδική τροχιά ολόκληρη την αγορά. Σήμερα ο  κλαδικός τους δείκτης απογειώθηκε στο +12,3%, τερματίζοντας στα υψηλά ημέρας.

Το διήμερο ράλι – που μπορεί να συνεχισθεί – διαψεύδει προηγηθείσες εκτιμήσεις και φόβους η αφαίρεση των τραπεζικών από τον βασικό ελληνικό δείκτη της Morgan Stanley θα προκαλούσε μεγάλες εκροές κεφαλαίων και περαιτέρω υποχώρηση των τιμών τους.

 Τα μεγάλα κέρδη στο τραπεζικό ταμπλό δημιουργούν προσδοκίες, βελτιώνουν το κλίμα και συντελούν στην αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος

Θετική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου το κλίμα βελτιώνεται λόγω των εκτιμήσεων ότι η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή και ότι σύντομα θα υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ανοδο 2,4% σημειώνει αυτή την ώρα ο Dow Jones, 1,5% κερδίζει ο FT100  στο Λονδίνο, στο +1% ο γερμανικός DAX.

Εξωραϊσμένη εικόνα αποτελεσμάτων

Στο ελληνικό χρηματιστήριο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στιςτραπεζικές μετοχές, που εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Καθοριστική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία τους θα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου, που θα ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες (την Πέμπτη ανακοινώνουν η Alpha και η Εθνική, την Παρασκευή η Eurobank, την επόμενη Δευτέρα η Τρ. Πειραιώς).

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα α΄τριμήνου ελάχιστα επηρεάστηκαν από την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις της, που άρχισαν να φαίνονται τον Απρίλιο. Προσφέρονται λοιπόν για τη δημιουργία “εντυπώσεων”, που θα αποκρύπτουν ή θα εξωραϊζουν την πραγματική κατάσταση και τη δυναμική του κλάδου.

Στα αποτελέσματα α' τριμήνου θα εμφανιστούν πάντως και απώλειες-υποαξίες που δεν υπάρχουν στο β' τρίμηνο: Είναι οι (λογιστικές) διαφορές από την αποτίμηση ελληνικών ομολόγων, που οι τιμές τους είχαν κάνει μεγάλη «βουτιά» το δεύτερο 15θήμερο του Μαρτίου, πριν παρέμβει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα στήριξης.

Η αγορά ανησυχεί περισσότερο για τα πλήγματα που μπορεί να υποστούν οι τράπεζες από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας: Δημιουργία νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναστολή είσπραξης 12 δισ. από δόσεις δανείων, δυσκολίες και χαμηλότερα τιμήματα στην πώληση τιτλοποιούμενων κόκκινων δανείων.

Μετοχές και δείκτες

Σήμερα πάντως δεν  έδειξε να προβληματίζεται με αυτή την προοπτική. Ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα +12,33%, ανεβαίνοντας κατακόρυφα την τελευταία ώρα με ώθηση από μαζικές αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,79% στις 635,47 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 623,71 μονάδων (-0,10%) και 637,07 (+2,04%). Αναλυτές επισημαίνουν ότι βρίσκεται πλέον στα όρια της ζώνης  αντίστασης που οριοθετείται μεταξύ  637-645 μονάδων. Στην περιοχή αυτή θα δοκιμασθεί η δυναμική της αγοράς τις επόμενες μέρες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,77%, κλείνοντας στις 1.520,90 μονάδες. Στο +2,71% ο FTmid40 των mid caps.

Στο τραπεζικό ταμπλό  Eurobank +15,6%, Εθνική +14,4%, Πειραιώς +12,4%, Attica Bank +7,6%.    Alpha +7%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και Φουρλής + 5,6%, Aegean και Ελλάκτωρ +3,7%, Jumbo +3,3%, ΕΧΑΕ +2,3%,  ΟΛΠ +2%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες  Lamda -2,9%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,2%, Coca-Cola -1,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,4%.

Διαβάστε επίσης