Αγορές

Απογειώνονται οι τραπεζικές μετοχές!


Το ράλι συνεχίζεται για τρίτη ημέρα και οι τραπεζικές μετοχές απογειώνονται, διαψεύδοντας εκτιμήσεις και φόβους η αφαίρεση τους από τον βασικό ελληνικό δείκτη της Morgan Stanley θα προκαλούσε μεγάλες εκροές κεφαλαίων και περαιτέρω υποχώρηση των τιμών τους.

Αλμα +7,7% πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο τραπεζικός δείκτης του ΧΑ, δίνοντας ανοδική κατεύθυνση στην αγορά. Τα μεγάλα κέρδη στο τραπεζικό ταμπλό δημιουργούν προσδοκίες, βελτιώνουν το κλίμα και συντελούν στην αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.
 Ασφαλής ένδειξη η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο μεγάλος τζίρος – που υπερβαίνει τα 33 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες συνεδρίασης.

Θετική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, καθώς οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά επικρατούν ανοδικές τάσεις (FT100 και CAC40 +1,70%, DAX +0,40%), τα futures προμηνύουν κέρδη στη Wall Street, ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου ενισχύονται κατά 3%.

Προσδοκίες και φόβοι

Στο ελληνικό χρηματιστήριο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές, που εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Καθοριστική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία τους θα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου, που θα ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες (την Πέμπτη ανακοινώνουν η Alpha και η Εθνική, την Παρασκευή η Eurobank, την επόμενη Δευτέρα η Τρ. Πειραιώς).

Αναλυτές επισημαίνουν ότι  τα τριμηνιαία αποτελέσματα ελάχιστα επηρεάστηκαν από την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις της, που άρχισαν να φαίνονται τον Απρίλιο. Προσφέρονται λοιπόν για τη δημιουργία “εντυπώσεων”, που θα αποκρύπτουν ή θα εξωραϊζουν την πραγματική κατάσταση και τη δυναμική του κλάδου.

Στα αποτελέσματα α' τριμήνου θα εμφανιστούν πάντως και απώλειες-υποαξίες που δεν υπάρχουν στο β' τρίμηνο: Είναι οι (λογιστικές) διαφορές από την αποτίμηση ελληνικών ομολόγων, Εκτός, ίσως, από κάποιες πρόσκαιρες διαφορές στις αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων, που οι τιμές τους είχαν κάνει μεγάλη «βουτιά» το δεύτερο 15θήμερο του Μαρτίου, πριν παρέμβει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα στήριξης.

Η αγορά ανησυχεί περισσότερο για τα πλήγματα που μπορεί να υποστούν οι τράπεζες από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας: Δημιουργία νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναστολή είσπραξης 12 δισ. από δόσεις δανείων, δυσκολίες και χαμηλότερα τιμήματα στην πώληση τιτλοποιούμενων κόκκινων δανείων.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν οι τραπεζικές μετοχές “τρέχουν” με ρυθμούς ράλι και ο κλαδικός τους δείκτης  σημειώνει άνοδο 7,70%. Προηγείται η Eurobank  με +9,5%.  Ακολουθούν Πειραιώς +8,2%, Εθνική +7,4%, Alpha +5,5%,  Attica Bank +4,6%. 

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 1,05% στις 631 μονάδες, έχοντας βάλει πλήρη προς την επόμενη αντίσταση στις 637-645 μονάδες.
Επίσης κατά 1,05%%  ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.509,2 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  προηγείται η  Aegean  με +7,4%, εν αναμονή κυβερνητικών αποφάσεων για τη στήριξη της. Ακολουθούν από απόσταση  Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ +3,2%  Τιτάν και Jumbo +2,4%, ΑΔΜΗΕ +2,2%, Φουρλής +2%,  ΟΛΠ +1,3%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,2%, Lamda και Σαράντης -1,8%, Coca-Cola -1,2%, ΔΕΗ -0,6%.

Διαβάστε επίσης