Αγορές

Αγοραστικός πυρετός και ράλι τραπεζών (+10,2%) στο ΧΑ


Με τις τραπεζικές μετοχές επικεφαλής της κούρσας συνεχίζεται και επιταχύνεται το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου επικράτησε σήμερα αγοραστικός πυρετός. Νέα ώθηση στην αγορά έδωσε η παρουσίαση του πακέτου της Κομισιόν για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που περιλαμβάνει δωρεάν χορηγήσεις 22,5 δισ. στην Ελλάδα και πρόσθετα δανειακά κονδύλια.

 Θετικό κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου όμως τα κέρδη ψαλιδίστηκαν και η άνοδος περιορίζεται σε 1%, μετά το διστακτικό άνοιγμα της Wall Street. (+0,6%).

Αισιοδοξία για τη συνέχεια εκφράζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές, επισημαίνοντας όμως ότι η πορεία του ΧΑ θα επηρεασθεί αναπόφευκτα από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς.

Τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που μπορεί να ανακόψουν ή να επιβραδύνουν την άνοδο στις δύο εναπομένουσες  συνεδριάσεις  αυτής της εβδομάδας.

Σημαντική παράμετρος θα αποδειχθούν επίσης οι κινήσεις διεθνών χαρτοφυλακίων, ενόψει αλλαγών στους δείκτες MSCI από την προσεχή Δευτέρα, καθώς και τα οικονομικά αποτελέσματα α΄τριμήνου που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες.

Θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς ο εντυπωσιακός τζίρος, ο οποίος ανήλθε σε 114 εκατ. ευρώ, συν 11 εκατ. σε συναλλαγές πακέτων  - και ειναι υπερδιπλάσιος του μέσου όρου των 10 προηγούμενων συνεδριάσεων.

 Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Ξεκινώντας τη συνεδρίαση με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων λόγω των πιέσεων από ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών, όλοι οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, τερματίζοντας στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 660,30 μονάδες με κέρδη 3,91%, προσπερνώντας χωρίς δυσκολία την αντίσταση στις 637-645 μονάδες, όπου αναμενόταν ότι θα “σκοντάψει”.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 4,44%% στις 1.588,41 μονάδες. Στο +3,04% ο FTmid40 των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης  που κέρδισε περίπου 20% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις και περίπου 33% σε εβδομαδιαία βάση, πραγματοποίησε  νέο άλμα +10,23%. πρώτη σε απόδοση η Πειραιώς με +17,5%.  Eurobank +10,1%,  Εθνική +8,7%, Alpha Bank +8,5%, Attica Bank +6,7%.
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue cips ΟΠΑΠ +10%, Ελλάκτωρ +9,4%, Τιτάν +8,5%, Jumbo +6,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ + 5,2%.

Διαβάστε επίσης