Αγορές

Ασταμάτητες οι τραπεζικές μετοχές! Νέο άλμα +7%


Ισχυρός καταλύτης αποδεικνύεται για τις αγορές η αναμενόμενη παρουσίαση του πακέτου της Κομισιόν για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που περιλαμβάνει επιχορηγήσεις 500 δισ. και δάνεια 250 δισ. ευρώ,  με προβλεπόμενη χορήγηση κονδυλίων περίπου 22,5 δισ. στην Ελλάδα.

Οι προσδοκίες που δημιουργούνται δίνουν νέα ώθηση στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων. Περίπου 1,6% κερδίζουν αυτή την ώρα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, ενισχύονται τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα, ενώ στο ΧΑ συνεχίζεται για τρίτη μέρα το μίνι ράλι των τραπεζικών μετοχών.

Ξεκινώντας τη συνεδρίαση με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων λόγω των πιέσεων από ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών, όλοι οι δείκτες έχουν πάρει ανοδική κατεύθυνση και βρίσκονται αυτή την ώρα στα υψηλά ημέρας.

Επικεφαλής της κούρσας στο ΧΑ παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που κέρδισαν περίπου 20% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις και καταγράφουν σήμερα +30% σε εβδομαδιαία βάση.

Ο κλαδικός τους δείκτης πραγματοποιεί σήμερα νέο άλμα +7,2% και κινείται με δυναμική περαιτέρω ανόδου.

Το κλίμα αισιοδοξίας και υψηλών προσδοκιών αποτυπώνεται στη συνολική εικόνα της αγοράς και στον μεγάλο τζίρο – περίπου 47 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 649 μονάδες με άνοδο 2,15%,  προσπερνώντας χωρίς δυσκολία την αντίσταση στις 637-645 μονάδες, όπου αναμενόταν ότι θα “σκοντάψει”
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 2,55% στις 1.558,2 μονάδες. Στο +2,20% ο FTmid40 των mid caps.

Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης προηγούνται: Τρ Πειραιώς +10,5%, Alpha Bank +9%, Eurobank +7,5%,  ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ +6,5%, Τιτάν +5,3%, Εθνική Τράπεζα +5%.

Στο κόκκινο μόνον Φουρλής και ΕΧΑΕ, με -1,5% και -0,8% αντίστοιχα.