Οικονομία

Στο 6,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Εστία ανησυχίας για την Ευρωζώνη ο δομικός δείκτης


Στο 6,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, από το 7,3% του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Ισχνή υποχώρηση κατά 0,1% στην Ευρωζώνη, ωστόσο «εστία» ανησυχίας αποτελεί το γεγονός ότι ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, όχι μόνο δεν «φρέναρε» αλλά αντιθέτως σημείωσε νέο ρεκόρ.

Συγκεκριμένα έφτασε το 5,6% τον Φεβρουάριο από το 5,3% τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν βάσιμες ελπιδες να σταθεροποιηθεί. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αναμένεται να αυξήσει τις φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ζητούν μεγάλες αυξήσεις κατά 0,50% και μετά τον Μάρτιο, προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός

Για τον Φεβρουάριο, πάντως, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρώπη, επιβράδυνε στο 8,5% από το 8,6% πριν ένα μήνα. Όπως τους προηγούμενους μήνες έτσι και τον Φεβρουαρίου, οι τιμές στα τρόφιμα αποτέλεσαν τον καταλυτικό παράγοντα για την διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη. Ειδικότερα τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός «κάλπασαν» στο 15% από το 14,1% του Ιανουαρίου. Οι τιμές της ενέργειας, παρά τη νέα υποχώρηση, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (13,7% έναντι 18,9% τον Ιανουάριο).

Η χώρα με τον υψηλότερο πληθωρισμο στην Ευρωζώνη είναι η Λετονία με 20,1% και ακολουθεί η Εσθονία με 17,8%. Συνολικά έξι χώρες καταγράφουν διψήφια ποσοστά πληθωρισμού.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα