Αγορές

H Bundesbank πιέζει για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ-Ζόρια για τους δανειολήπτες


Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας θέλει νέες «γενναίες» αυξήσεις και μετά τον Μάρτιο - Οι τάσεις και οι ισορροπίες εντός της ΕΚΤ

Τα «γεράκια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δη το γερμανικό διευθυντήριο πιέζουν για συνέχιση των μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια και μετά τον Μάρτιο. Η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα νέας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο-σε συνέχεια αυτής του Φεβρουαρίου-, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στην Ευρώπη.

Το Βερολίνο, ωστόσο, δια στόματος του προέδρου της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ, που κινεί τα νήματα εντός των σκληρών-«γερακιών» της ΕΚΤ, τάσσεται υπέρ νέων «γενναίων» αυξήσεων και το επόμενο διάστημα του 2023.

Ο Νάγκελ επικαλείται τον υψηλό δομικό πληθωρισμό στην Ευρώπη, για να δομήσει το επιχείρημά του περί ανάγκης νέων μεγάλων αυξήσεων και μετά τον Μάρτιο. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε στο υψηλό επίπεδο του 5,3% τον περασμένο μήνα, σημάδι άκρως ανησυχητικό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

«Φαίνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά τον Μάρτιο και θα μειώνεται αργά. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αποκλείω ότι μπορεί να είναι αναγκαίες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων, και πέραν του Μαρτίου», δήλωσε ο Γιοχίμ Νάγκελ και πρόσθεσε «θα ήταν μεγάλο λάθος αν η νομισματική σύσφιξη σταματήσει πολύ νωρίς». Πρόκειται για μια άποψη που συμμερίζονται πλήρως τα «γεράκια» εντός της ΕΚΤ, εν αντιθέσει με τον άλλο πόλο, τα λεγόμενα «περιστέρια, που τάσσονται υπέρ πιο ήπιων μέτρων, σημειώνοντας τον κίνδυνο οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρώπη, από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων.
 
Μετά την Πέμπτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις Τράπεζες διαμορφώθηκε στο 2,5% και το βασικό επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης φθάνει πλέον στο 3%, τα οποία είναι και τα υψηλότερα από το Νοέμβριο του 2008. Αναλυτές και ειδικοί αναμένουν πριν το τέλος του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις 75 μονάδων βάσης.

Θα σφίξει κι άλλο η θηλιά στους δανειολήπτες

Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται ότι θα σφίξει κι άλλο η θηλιά για τους δανειολήπτες στη χώρα μας και δη αυτούς με στεγαστικά δάνεια. Ηδη από τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τις «τζάμπο» αυξήσεις 0,75%, η μέση δόση ενός στεγαστικού δανείου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 30%. Η επιβάρυνση μιας μηνιαίας δόσης από το καλοκαίρι και εντεύθεν έχει ξεπεράσει τα 160, με τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

Σε δύσκολη μοίρα βρίσκονται και οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έρχονται αντιμέτωπες με επιτόκιο άνω του 9% στα δάνεια χωρίς υποθήκες και ενέχυρα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα