Διεθνή

Στις κάλπες οι Αφγανοί για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο


Άνοιξαν όπως προβλεπόταν τα εκλογικά τμήματα στο Αφγανιστάν, όπου διεξάγονται σήμερα προεδρικές εκλογές — υπό τη βαριά σκιά των απειλών των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν — ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής.

«Η ψηφοφορία άρχισε σε όλη τη χώρα», είπε ο Ζαμπί Σαντάτ, εκπρόσωπος της αφγανικής ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής.

Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα τους περίπου 9,6 εκατομμύρια Αφγανούς που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία να μείνουν μακριά από τις κάλπες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσουν να γίνουν στόχος επίθεσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν διαβεβαίωσε ότι τα 5.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα θα προστατεύουν συνολικά 72.000 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ωστόσο περίπου το ένα τρίτο των εκλογικών κέντρων θα παραμείνει κλειστό, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο αφγανός υφυπουργός Εσωτερικών, ο στρατηγός Χουσάλ Σαντάτ, προέτρεψε τους συμπολίτες του να πάνε να ψηφίσουν. Διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι αφγανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

Η συμμετοχή παραμένει άγνωστος παράγοντας, τόσο εξαιτίας των απειλών για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, όσο και εξαιτίας της δυσαρέσκειας έναντι της σημερινής κυβέρνησης. Συνεργάτες υποψηφίων είπαν πως υπολογίζουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν περίπου 4,5 εκατ. εκλογείς. Ορισμένοι αναλυτές όμως φοβούνται πως η συμμετοχή ενδέχεται να μην ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο.

Στον δεύτερο γύρο των πιο πρόσφατων προεδρικών εκλογών, το 2014, είχαν συμμετάσχει σχεδόν 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αμαυρώθηκαν από φαινόμενα μαζικής νοθείας. Ο ένας από τους υποψήφιους, ο Αμπντούλα Αμπντούλα, απείλησε ότι θα καλέσει τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους εάν διαπιστώσει αλλοίωση του αποτελέσματος, ενώ ο άλλοτε πολέμαρχος Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, επίσης υποψήφιος, δεν δίστασε να απειλήσει πως αν διαπιστώσει πως γίνεται νοθεία, θα καταφύγει στη βία.

Από τους αρχικούς 18 υποψήφιους τέσσερις επέλεξαν να αποσυρθούν από την κούρσα. Ο απερχόμενος πρόεδρος Άσραφ Γάνι και ο επικεφαλής της κυβέρνησής του Αμπντούλα θεωρούνται οι επικρατέστεροι υποψήφιοι.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος της εκλογικής επιτροπής, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τη 19η Οκτωβρίου.

Ο εκλογικός νόμος στο Αφγανιστάν ορίζει πως ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει το 50% συν μία ψήφο εκ του συνόλου για να εκλεγεί πρόεδρος απευθείας. Αν ουδείς εκ των υποψηφίων εξασφαλίσει τέτοιο ποσοστό στον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί δεύτερος σε δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.