Αγορές

Στην κόψη του ξυραφιού το χρηματιστήριο


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον το χρηματιστήριο, μετά από διαδοχικές ανεπιτυχείς απόπειρες διάσπασης κρίσιμων αντιστάσεων και μια καθοδική κίνηση που έμεινε ημιτελής σήμερα, λόγω ισχυρής ανοδικής αντίδρασης στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης.

Το ψυχολογικό κλίμα έχει επιδεινωθεί, το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη συνέχεια.
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές  αναμένουν αύξηση της μεταβλητότητας τις επόμενες μέρες, επισημαίνοντας ότι τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πιέσεις και περαιτέρω υποχώρηση των τιμών.

Καθοριστική για τη συνέχεια θα είναι η στάση διεθνών χαρτοφυλακίων που έχουν σημαντικές θέσεις σε μετοχές και Παράγωγα.
Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα τεκταινόμενα με το σχέδιο «Ηρακλής» και στις κινήσεις των τραπεζών με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αρνητική η επίδραση από την έκθεση της Morgan Stanley, που εκτιμά ότι τα θετικά για τις τράπεζες έχουν ήδη προεξοφληθεί - άρα οι μετοχές τους δεν έχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανόδου σ' αυτή τη φάση.

Μετοχές και δείκτες

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σήμερα σε δίνη πιέσεων, αλλά ανέκαμψαν τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών και οι απώλειες τους περιορίστηκαν.
 Ο κλαδικός τους δείκτης  βυθίστηκε αρχικά στο -3,93% και έκλεισε με συγκριτικά μικρές απώλειες, υποχωρώντας κατά 1,26%. Η Εθνική έχανε 4,6% και τερμάτισε -2%, η Alpha από -4,8% έκλεισε με απώλειες μόλις 0,9%, όπως και η Eurobank. Πειραιώς -1,7%., Attica -3,2%.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -1,96% στις 862,05 μονάδες και τερμάτισε στις 873,34 υποχωρώντας κατά 1,67%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,40%, τερματίζοντας στις 2.166,67 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο έκλεισαν: Motor Oil +1,3%, Jumbo +1,1%, Μυτιληναίος και ΟΛΠ +0,7%,  Σαράντης +0,5%, Coca-Cola +0,4%.

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες  Ελλάκτωρ -3,9%, ΔΕΗ -3,2%,  Cenergy  -3%, Τιτάν -2,6%, Βιοχάλκο -2%.

Διαβάστε επίσης