Αγορές

Στην κατηφόρα το χρηματιστήριο, κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές


"Ξεμένει από δυνάμεις" το ελληνικό χρηματιστήριο και δεν μπορεί να ακολουθήσει σήμερα τις ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται σε τροχιά ανάκαμψης, καταγράφοντας μεγάλα ημερήσια κέρδη. Τα "εκλογολογικά" σενάρια επανέρχονται στο προσκήνιο, η αβεβαιότητα συντηρείται, ενώ οι ρευστοποιήσεις μεγάλων πακέτων από ξένα χαρτοφυλάκια προκαλούν  πιέσεις σε blue chips και τραπεζικές μετοχές.

Αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά, καθώς τα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν σταδιακά και οι βασικοί δείκτες διολισθαίνουν στο κόκκινο. Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης γύρισε από +3,32% σε -1,10%.. Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλό, περίπου 42 εκατ. ευρώ σε πέντε ώρες συνεδρίασης.

Πολύ καλύτερη εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων. Ο DAX και ο FT-100 σημειώνοουν άνοδο 1,55% αυτή την ώρα, ο CAC-40 κερδίζει 1,80%, στο χρηματιστήριο της Μόσχας ο δείκτης RTSI πραγματοποιεί άλμα +2,85%.

Ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στα ομόλογα, παρά τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων της Fed. H απόδοση του ελληνικού 10ετούς στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών υποχωρεί κατά 9,8 μονάδες βάσης κάτω από 3,33%, του ιταλικού κατά 11 μβ, του γερμανικού κινείται 5,6 μβ χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

 Οι τιμές πετρελαίου ανεβαίνουν (brent+1,5% στα 111,8 δολ.), ενώ η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει την ανοδική πορεία (+2% στα 106ευρώ).

Στις διεθνείς αγορές κυρίαρχο θέμα αποτελεί η μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Fed, που θα δώσει το έναυσμα για γενικευμένη άνοδο του κόστους χρήματος και περιορισμό της ρευστότητας στην οικονομία και στις αγορές. Παραμένουν βέβαια στο επίκεντρο της προσοχής οι εξελίξεις στο μέτωπο του οικονομικού πολέμου ΕΕ/Δύσης-Ρωσίας.

Βασικός καταλύτης για την ελληνική αγορά είναι το οικονομικό και πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, καθώς ο πληθωρισμός "καλπάζει", η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται, ενώ η κυβέρνηση εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πρόσθετος αρνητικός παράγων οι φόβοι για προσφυγή στις κάλπες μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες.

Μετοχές και δείκτες

 Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με αξιόλογα κέρδη, τα οποία σταδιακά ψαλιδίστηκαν και πολλές μετοχές "κοκκίνισαν" - όπως και οι βασικοί δείκτες.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε ανοδικά μέχρι +1,67% στις 915,37 μονάδες και τώρα βρίσκεται σε χαμηλό ημέρας, στις 893,5 μονάδες με απώλειες 0,75%.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,90% στις 2.161,7 μονάδες. Στο -0,85% ο δείκτης των midcaps.

Στα χαμηλά ημέρας κινείται και ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας κατά 1,10%, ενώ νωρίτερα πήγε μέχρι +3,32%. "Διασώζεται" μόνον η Attica Bank με +0,3%. Στον αντίποδα Τρ. Ελλάδος -4%, Εθνική -2,7%,  Eurobank -2% Alpha και Πειραιώς -1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται Motor Oil +2,2%,  Βιοχάλκο +1,8% ΕλβάλΧαλκόρ +1,3%, Ελλάκτωρ +1,1%, Coca-Cola +0,6%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν η Quest (-4,7%, συνεχίζοντας την πολυήμερη διόρθωση), Lamda και Jumbo -3%, Μυτιληναίος -2,7%, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης -1,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα