Αγορές

Χρηματιστήριο: Εριξε άγκυρα στις 900 μονάδες


Μετά από δύο εβδομάδες απωλειών η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκει ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα και ελπίζει σε βελτίωση του διεθνούς κλίματος προκειμένου να ανακάμψει με εισροές κεφαλαίων. Εχοντας χάσει περίπου 5,5% από την τελευταία συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας κι ενώ οι τραπεζικής μετοχές καταγράφουν σ' αυτό το διάστημα απώλειες 10%, ο ΓΔ ισορροπεί στην "κόψη του ξυραφιού" των 900 μονάδων, όπου πιθανότατα θα κριθεί προς ποιά κατεύθυνση θα κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Βασικός καταλύτης για την ελληνική αγορά είναι το οικονομικό και πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, καθώς ο πληθωρισμός "καλπάζει", η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται, ενώ η κυβέρνηση εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πρόσθετος αρνητικός παράγων οι φόβοι για προσφυγή στις κάλπες μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες.

Στις διεθνείς αγορές κυρίαρχο θέμα αποτελεί η αναμενόμενη σήμερα αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Fed, που θα δώσει το έναυσμα για γενικευμένη άνοδο του κόστους χρήματος και περιορισμό της ρευστότητας στην οικονομία και στις αγορές. Παραμένουν βέβαια στο επίκεντρο της προσοχής οι εξελίξεις στο μέτωπο του οικονομικού πολέμου ΕΕ/Δύσης-Ρωσίας, μετά τη γνωστοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Εικόνα σταθεροποίησης στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν ανεπαίσθητες μεταβολές από το χθεσινό κλείσιμο.

 Οι τιμές πετρελαίου ανεβαίνουν (brent +3,8% στα 108,95 δολ.), ενώ η τιμή του φυσικού αερίου έχει πάρει από χθες την ανιούσα (+4,6% στα 104 ευρώ), λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί το συνεχιζόμενο μπρα ντε φερ ΕΕ-Ρωσίας για τον τρόπο πληρωμής του.

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα της ευρωζώνης. Οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς ανεβαίνουν κατά 4,5 μονάδες, ενώ η απόδοση του ελληνικού στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών υπερέβη σήμερα το 3,42%, φθάνοντας στα υψηλά τριετίας και πλέον.

Μετοχές και δείκτες

 Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με μικρά κέρδη και ανοδικές τάσεις, αλλά το σκηνικό άλλαξε γρήγορα. Οι δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο, και ακολούθησε ανάκαμψη με διακυμάνσεις μικρού εύρους.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,61% στις 894,98 μονάδες και σημείωσε υψηλό +0,40% στις 904,07.  Τερμάτισε στις 900,35 μονάδες με ανεπαίσθητη αρνητική μεταβολή -0,01%.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε μόλις 0,04%, κλείνοντας  στις 2.181,22 μονάδες. Στο -0,13% ο δείκτης των midcaps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -0,78%και υψηλό +0,85%. Εκλεισε με οριακές απώλειες 0,16%. Τρ.Ελλάδος +1,7%,. Eurobank +1,2%, Attica Bank +0,5%. Στο κόκκινο Εθνική -1,5%, Πειραιώς -0,8%, Alpha -0,2%.

Στα  εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίστηκε το μινι ράλι ανάκαμψης της Ελλάκτωρ, με νέο άλμα +3,5%. Ακολούθησαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,9%, Motor Oil 1,7%, Jumbo +1,4%,  ΕΥΔΑΠ +1,3%, Lamda +1,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean +1%.

Tις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Quest -2,2%, ΟΤΕ και Σαράντης -1,9%, ΔΕΗ -1,5%, ΕλβαλΧαλκόρ -1%, ΑΔΜΗΕ -0,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα