Αγορές

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί το χρηματιστήριο


Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί το χρηματιστήριο, μετά τη μεγάλη "βουτιά" που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος και αυξανόμενων ανησυχιών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μεταβλητότητα επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση και οι βασικοί δείκτες έχουν αλλάξει πολλές φορές πρόσημο, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός (περίπου 20 εκατ. ευρώ σε δυόμιση ώρες). Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών διαμορφώνονται νέες ισορροπίες και οι πιέσεις μπορεί να εκτονωθούν. Πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα και την τάση που θα διαμορφωθούν τις επόμενες μέρες  στις διεθνείς αγορές.

Σήμερα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήριο διαμορφώνεται εικόνα σταθεροποίησης και οι βασικοί δείκτες καταγράφουν μικρές απώλειες (DAX -0,30%, CAC-40 και FT-100 -0,50%).

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα της ευρωζώνης. Οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς ανεβαίνουν κατά 4,5 μονάδες, ενώ η απόδοση του ελληνικού στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών υπερβαίνει το 3,40%, με άνοδο 2,3 μ.β.

Βασικός καταλύτης για την ελληνική αγορά είναι το οικονομικό και πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, καθώς ο πληθωρισμός "καλπάζει", η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται, ενώ η κυβέρνηση εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πρόσθετος αρνητικός παράγων οι φόβοι για προσφυγή στις κάλπες μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες.

Στις διεθνείς αγορές κυρίαρχο θέμα αποτελεί η αναμενόμενη σήμερα αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Fed, που θα δώσει το έναυσμα για γενικευμένη άνοδο του κόστους χρήματος και περιορισμό της ρευστότητας στην οικονομία και στις αγορές. Παραμένουν βέβαια στο επίκεντρο της προσοχής οι εξελίξεις στο μέτωπο του οικονομικού πολέμου ΕΕ/Δύσης-Ρωσίας, μετά τη γνωστοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

 Οι τιμές πετρελαίου ανεβαίνουν σήμρα (brent+3,1% στα 108,22 δολ.), ενώ η τιμή του φυσικού αερίου έχει πάρει την ανιούσα (+5,7% στα 105,1 ευρώ), λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί το συνεχιζόμενο μπρα ντε φερ ΕΕ-Ρωσίας για τον τρόπο πληρωμής του.

Μετοχές και δείκτες

 Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με μικρά κέρδη και ανοδικές τάσης, αλλά το σκηνικό άλλαξε γρήγορα. Οι δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο, οι απώλειες καλύφθηκαν εν συνεχεία και τώρα οι μεταβολές είναι οριακές.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,61% στις 894,98 μονάδες και σημείωσε υψηλό +0,34% στις 903,54.  Τώρα βρίσκεται στις 899,7 μονάδες με οριακές απώλειες 0,10%.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει μόλις 0,05% στις 2.180,7 μονάδες. Αμετάβλητος ο δείκτης των midcaps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -0,78%και υψηλό +0,47%. Τώρα είναι σχεδόν αμετάβλητος. Eurobank, Alpha και Τρ. Ελλάδος +0,6%, Attica Bank +0,2%. Στο κόκκινο Εθνική -0,6%, Πειραιώς -0,8%. .

Στα  εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ανοδικά κινούνται ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,5%, Ελλάκτωρ +1,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ +1,3%, Motor Oil 1,1%, ΟΠΑΠ +0,7%.

Tις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΟΤΕ -2,2%, Σαράντης -1,4%, ΕλβαλΧαλκόρ -1,2%, Βιοχάλκο και ΟΛΠ -0,9%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα