Χρηστικά

Στέλνουν εκκαθαριστικά για ΕΝΦΙΑ περασμένων ετών


Στην τσιμπίδα της Εφορίας έπεσαν χιλιάδες υπόχρεοι οι οποίοι απέφυγαν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στα ακίνητα που κατείχαν την 1-1-2015

Στην τσιμπίδα της Εφορίας έπεσαν χιλιάδες υπόχρεοι οι οποίοι απέφυγαν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στα ακίνητα που κατείχαν την 1-1-2015.

Σε απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, διατυπώνεται η ακόλουθη προειδοποίηση: Είτε πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ με δική σας πρωτοβουλία είτε τον υπολογίζει η Εφορία «κατ΄ εκτίμηση».

Αναλυτικότερα, οι εκτεταμένες διασταυρώσεις, στις οποίες προβαίνει στους τελευταίους μήνες τη ΑΑΔΕ, εντόπισε μεταξύ των άλλων και χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις Ε9 και δεν είχαν καταβάλει τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2015.

Οι ίδιες διασταυρώσεις έχουν εντοπίσει, επίσης, μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, που δεν δήλωσαν εισοδήματα περασμένων ετών και έχουν σταλεί ή είναι καθ' οδόν, ειδικά σημειώματα, με τη βεβαίωση φόρων.

Μετά τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων διασταυρώσεων, η ΑΑΔΕ ξεκίνησε να αποστέλλει ειδοποιητήρια για την πληρωμή Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2015, τα οποία αποκαλούνται «Πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» και με τα οποία ενημερώνεται ο αποδέκτης ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί κατ’ εκτίμηση από τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες. Εκτός και αν, οι παραλήπτες υποβάλουν τροποποιητική δήλωση οι ίδιοι με τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους.

Δηλαδή οι επιλογές που έχουν υπόχρεοι είναι είτε να πληρώσουν εφάπαξ, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των «πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ, με τον φόρο που αναφέρεται σε αυτές είτε να υποβάλουν εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των πράξεων, εκπρόθεσμες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2015, προκειμένου με βάση τις δηλώσεις αυτές να εκδοθούν κανονικά εκκαθαριστικά πληρωμής (πράξεις διοικητικού προσδιορισμού) ΕΝΦΙΑ έτους 2015.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι στα ποσά του ΕΝΦΙΑ που αναλογούν στο έτος 2015, θα υπολογιστούν επιπλέον και πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Σημειώνεται πως η ΑΑΔΕ κάνει χρήση της δυνατότητας που παρέχει η νομοθεσίας για τον υπολογισμό φόρων κατ΄ εκτίμηση. Όπως έχει γράψει το Σin, το άρθρο 33 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπει ότι:

«Σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος, παρά την υποχρέωσή του να υποβάλει φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας, δεν υποβάλει φορολογική δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου ορίζοντας τη φορολογητέα ύλη, με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της και αφορούν ιδίως το επίπεδο διαβίωσης του φορολογουμένου, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητάς του ή ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες. Ο Γενικός Γραμματέας δύναται να εκδίδει απόφαση σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού της κατ' εκτίμηση φορολογητέας ύλης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Εάν, μετά την έκδοση της πράξης αυτής, ο φορολογούμενος υποβάλλει φορολογική δήλωση, η πράξη αυτή παύει να ισχύει αυτοδικαίως».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα