Αγορές

Standby τα funds, σημειωτόν το χρηματιστήριο


 Συναλλακτική άπνοια επικρατεί στο χρηματιστήριο και οι δείκτες  κινούνται σταθεροποιητικά, με ανεπαίσθητες αποκλίσεις από  το χθεσινό κλείσιμο. Ο χαμηλός τζίρος – μόλις 11 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες – υποδηλώνει στάση αναμονής εκ μέρους των ισχυρών χαρτοφυλακίων που δίνουν τον τόνο στην αγορά.

Στο επίκεντρο της προσοχής  οι εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά και το λιβυκό, οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και οι διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο σε συνάρτηση με τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων.

Θετικό κλίμα διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές, που πήραν τη σκυτάλη από τη Wall Street. Με καταλύτες τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα και την συνοαμερικανική εμπορική συμφωνία ο πανευρωπαϊκός δείκτης  STOXX 600 σημειώνει σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Οσον  αφορά το ΧΑ, αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών δεν έχει αποκτήσει δυναμική. Καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία θα είναι το αυριανό κλείσιμο των συμβολαίων Ιανουαρίου στα Παράγωγα και η  στάση διεθνών χαρτοφυλακίων, που πρωταγωνιστούν την τελευταία εβδομάδα σε μαζικές  προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μικρά κέρδη, αλλά οι δείκτες πήραν γρήγορα καθοδική τροχιά. Στη συνέχεια άλλαξαν πολλές φορές πρόσημο και τώρα βρίσκονται οριακά στο κόκκινο.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,10% στις 931 μονάδες, παραμένοντας στη ζώνη συσσώρευσης όπου έχει κινηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,10%, στις 2.326 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από +0,20% μέχρι -0,39% και τώρα υποχωρεί κατά 0,20%. Προηγείται η Attica με +1,5%. Αμετάβλητη η Εθνική, στο -0,3% Alpha, Πειραιώς και Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη είναι μικρά. Aegean +1,3%,  ΕΛΠΕ +0,7%, ΟΠΑΠ, Coca-Cola και Motor Oil +0,5%.
Στον αντίποδα ΟΛΠ,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Τιτάν -1%, Jumbo -0,5%.

Διαβάστε επίσης