Αγορές

Στα υψηλά 5ετίας το χρηματιστήριο!


Υποσχέσεις για περαιτέρω ανάκαμψη δίνει το χρηματιστήριο, μετά τη θετική έκβαση του σημερινού τεστ αντοχών και δυναμικής, που έφερε τον ΓΔ στα υψηλά πενταετίας!  Οι προσδοκίες αναθερμαίνονται, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι ώθηση μπορεί να δοθεί τις επόμενες μέρες από τη βελτίωση κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Στη Wall Street o Dow Jones σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ με άνοδο 0,65%, δίνοντας κατεύθυνση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο ΧΑ θετικά συνέβαλε η άρση της αβεβαιότητας περί την προεδρική εκλογή, η οποία θα γίνει με ευρεία πολιτική συναίνεση και μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας είναι  δευτερεύουσας σημασίας και η αγορά τις αντιπαρέρχεται. Το ενδιαφέρον προσανατολίζεται στα ελληνοτουρκικά και σε εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν βραχυχρόνια το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα.

Αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, εκτιμώντας ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει δυναμική, ενώ το διεθνές περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο και οι εξελίξεις μπορεί να προκαλέσουν έντονη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια τις επόμενες μέρες.

Καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ θα είναι η στάση διεθνών χαρτοφυλακίων, που πρωταγωνιστούν την τελευταία εβδομάδα σε μαζικές  προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Σήμερα άλλαξαν χέρια πακέτα συνολικής αξίας 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ η συναλλακτική κίνηση ήταν μάλλον υποτονική και ο τζίρος ανήλθε σε 57,3 εκατ. ευρώ.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης μέρι τις 2:30. Ακολούθησε ισχυρή ανοδική αντίδραση, που δεν ανεκόπη μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης.
 Στο απόλυτο υψηλό ημέρας τερμάτισαν ο ΓΔ και ο τραπεζικός δείκτης.

Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -0,52% στις 923,85 μονάδες. Τερμάτισε στις 932,13 με άνοδο 0,37%.  
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,15%, κλείνοντας στις 2.327,74 μονάδες.

Πολλές μονάδες από τον ΓΔ και τον FTASE25 αφαίρεσε ο ΟΠΑΠ, που έχασε 6,3% λόγω αποκοπής προμερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -0,44%. Ανακάμπτοντας τερμάτισε με κέρδη +0,62%. Πρώτη η Εθνική με +1,4%. Alpha +0,6%, Πειραιώς και Eurobank +0,3%, Attica -0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Jumbo +2,7%, Βιοχάλκο +2,3%, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ +2,1%, Ελλάκτωρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,8%,  ΕΧΑΕ +1,3%, Motor Oil +1%.

Διαβάστε επίσης