Αγορές

Χρηματιστήριο: Δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω


 Υποτονική συναλλακτική κίνηση, επιφυλακτικότητα και διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο, που εμφανίζει συμπτώματα κόπωσης μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις με σημαντικά κέρδη στις τραπεζικές μετοχές.

 Ανάλογη εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου εξαντλήθηκε η θετική επίδραση από την σινοαμερικανική συμφωνία για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, εκτιμώντας ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει δυναμική, ενώ το διεθνές περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο και οι εξελίξεις μπορεί να προκαλέσουν έντονη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια τις επόμενες μέρες.

Καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ θα είναι η στάση διεθνών χαρτοφυλακίων, που πρωταγωνιστούν την τελευταία εβδομάδα σε μαζικές  προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν οι βασικοί δείκτες κινούνται σε τροχιά διολίσθησης, με σταδιακά διευρυνόμενες απώλειες. Πολλές μονάδες από τον ΓΔ και τον FTASE25 αφαιρεί ο ΟΠΑΠ, που χάνει 7,3% λόγω αποκοπής προμερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή

Στα χαμηλά ημέρας βρίσκεται αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας κατά 0,37% στις 925,3 μονάδες. Παραμένει λοιπόν στη ζώνη συσσώρευσης όπου έχει κινηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,60%, στις 2.310,4 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +0,39%. Εν συνεχεία άλλαξε κατεύθυνση, γύρισε στο κόκκινο και τώρα βρίσκεται σε χαμηλό ημέρας, υποχωρώντας  κατά 0,20%.  Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -0,8%, Attica -0,5%, με οριακές απώλειες Εθνική, Alpha και
Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη είναι μικρά. Από 0,4% μέχρι 0,6% κερδίζουν ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Jumbo.  Στον αντίποδα ΟΠΑΠ -7,3%, ΟΛΠ -0,9%,  Aegean -0,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,4%.

Διαβάστε επίσης