Αγορές

Ξαναπήραν τη σκυτάλη οι τράπεζες, κέρδη στο χρηματιστήριο


Οι τραπεζικές μετοχές ξαναπήραν τη σκυτάλη και οδηγούν το χρηματιστήριο σε τροχιά ανάκαμψης. Δεύτερη μέρα ανόδου στο ΧΑ, με αξιόλογη συναλλακτική κίνηση και πολλές μετακινήσεις πακέτων που συναρτώνται με αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Στα υψηλά ημέρας έκλεισαν οι βασικοί δείκτης, με τον τραπεζικό να πραγματοποιεί άλμα +2,8%.

Η θετική εικόνα στο ταμπλό και τα βραχυχρόνια κέρδη  που καταγράφουν πολλά blue chips, συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος και στην αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, εκτιμώντας ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει δυναμική, ενώ το διεθνές περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο και οι εξελίξεις μπορεί να προκαλέσουν έντονη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια τις επόμενες μέρες.

Προς το παρόν θετική είναι η επίδραση από την αγορά ομολόγων, όπου οι τιμές ενισχύονται (οι αποδόσεις υποχωρούν) μετά από μια περίοδο πιέσεων.

Αντίθετα προβληματίζει η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που βρέθηκαν πριν από λίγο στο κόκκινο (DAX -0,40%),  την ώρα που οι δείκτες της Wall Street έπαιρναν ανοδική κατεύθυνση (Dow Jones +0,45%).

Θετική ένδειξη οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις μεγάλων πακέτων, που συναρτώνται με  αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από θεσμικούς επενδυτές και διεθνή funds. Με προσυμφωνημένες πράξεις άλλαξαν σήμερα χέρια μετοχές αξίας 23,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο υπόλοιπος τζίρος ήταν 68 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων μεταβιβάστηκαν 6 πακέτα  3,1  εκατ. τεμαχίων Alpha,  τέσσερα πακέτα Εθνικής (2,8 εκατ. τμχ), 4 της Eurobank (5,9 εκατ. τμχ) και 4 ΟΤΕ (254.600 κομμάτια).

Μετοχές και δείκτες

Όπως έγινε και χθες, η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μια μικρή πρόσκαιρη «βουτιά». Ακολούθησαν διακυμάνσεις μικρού εύρους με εναλλαγές προσήμων. Μετά τις 12:30 όλοι οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας κοντά στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 928,66 μονάδες, προσεγγίζοντας το άνω όριο της  ζώνης συσσώρευσης όπου έχει κινηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,95%, στις 2.324,16 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,25% και στη συνέχεια πήρε ανοδική κατεύθυνση, τερμαζίζοντας +2,80% στις 874,91 μονάδες.
Στην πρώτη θέση η Eurobank με +4,6%. Ακολούθησαν Εθνική +2,8% και Alpha +2,5%. Στο κόκκινο Attica -0,8% και Πειραιώς -0,3%
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τον τόνο έδωσε η Coca-Cola με +2%. Ακολούθησαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,8%, Βιοχάλκο +1,2%, ΟΛΠ +1,1%,  ΑΔΜΗΕ +0,8%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες  ΟΤΕ -1,4%, ΔΕΗ, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,8%, Τιτάν και Φουρλής -0,5%.

Στα mid caps Intercontinental +4,5%, Profile και Autohellas +3,5%

Διαβάστε επίσης