Οικονομία

Τράπεζες: Πρώτες σε κόκκινα δάνεια οι ελληνικές, αλλά ισχυρές κεφαλαιακά


Οι ελληνικές τράπεζες έχουν - αναλογικά - τα περισσότερα κόκκινα δάνεια  μεταξύ των ευρωπαϊκών, ενώ εμφανίζουν το χαμηλότερο δείκτη ρευστότηας. Παράλληλα όμως διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση, εμφανίζοντας τον τρίτο καλύτερο δείκτη επάρκειας κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 37,4% των συνολικών χορηγήσεων.  Ακολουθούν η Κύπρος με 17,5%, η Πορτογαλία με 10% και η Ιταλία με σχεδόν 7%. Τη χαμηλότερη αναλογία εμφανίζει το Λουξεμβούργο (0,91%).

Ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 3,41% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2015.

Οπως επισημαίνει η ΕΚΤ, σε αντίθεση με τις επιδόσεις τους στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αρκετά ισχυρή κεφαλαιακή θέση. Μάλιστα ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (CET1) υπερβαίνει τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη: Διαμορφώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2019 σε 15,9%, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωζώνης ήταν 14,37%.

Στην χαμηλότερη θέση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες όσον αφορά τη ρευστότητα. Ο σχετικός δείκτης τους διαμορφώνεται κάτω του 150% που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη. Τον υψηλότερο δείκτη διαθέτουν οι τράπεζες στη Σλοβενία (350%) και ακολουθούν οι κυπριακές με 340%.

Διαβάστε επίσης