Χρηστικά

Στα σκαριά νέα επιδόματα-παυσίπονα για τους ανέργους


Για έκρηξη της ανεργίας το φθινόπωρο σε τουρισμό, εστίαση, θεάαματα προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης 

Την νομοθέτηση νέων επιδομάτων, παράταση της καταβολής της ειδικής οικονομικής ενίσχυσης και καθιέρωση επιδοτούμενων προγραμμάτων, σχεδιάζει η κυβέρνηση ενώπιον του κύματος της ανεργίας που βλέπει να έρχεται το φθινόπωρο.

Τα μηνύματα είναι αρνητικά από τον τουρισμό, όπου χιλιάδες εποχικοί υπάλληλοι έμειναν εκτός εργασίας, φέτος, αλλά εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην εστίαση, στη διασκέδαση, στα θεάματα, αθλητισμό, αφού λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, θα δοκιμαστούν οι αντοχές τους κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ακόμη, για πιέσεις στην απασχόληση προειδοποιούν και οι έμποροι, βλέποντας πως τις φετινές θερινές εκπτώσεις είχαν μείωση εισπράξεων σε σχέση με πέρυσι και τον τζίρο τους να μην βελτιώνεται, στους επόμενους μήνες.

Κοντολογίς, από τα μηνύματα που εκπέμπονται η κυβέρνηση προετοιμάζεται για έκρηξη της ανεργίας το φθινόπωρο και επιχειρεί να μέσω επιδομάτων να απαλύνει τις επιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των επιδομάτων που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται, προς ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων, σχεδιάζονται προγράμματα κατάρτισης των ανέργων, στην ειδικότητά τους ή σε νέες δεξιότητες.

Βασικά το πρόγραμμα θα καλύπτει τους εποχικούς εργαζόμενους οι οποίοι έμειναν εκτός απασχόλησης κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους εργαζόμενους οι οποίοι επίσης φέτος δεν κατάφεραν να βρουν εργασία.

Οι εποχικοί υπάλληλοι που δεν προσλήφθηκαν φέτος ανέρχονται σε 250.000, ενώ 125.000 από αυτούς δεν έχουν λάβει κανένα επίδομα, σε σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ομοσπονδία των εργαζομένων στον επισιτισμό.

Για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κατάρτισης, το ύψος της επιδότησης θα είναι στο ύψος του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να αυξηθεί στα 700 ευρώ.

Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων κατάρτισης γίνεται προσεκτικά αυτή τη φορά, ώστε να αποφευχθούν τα ευτράπελα του Απριλίου με τα περίφημα «Σκόιλ Ελικίκου».

Παράλληλα στα μέτρα στήριξης των ανέργων και της προστασίας της απασχόλησης εντάσσονται:

  • Η παράταση της δυνατότητας αναστολών συμβάσεων εργασίας για Οκτώβριο και για Νοέμβριο πιθανότατα σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ή άλλων κλάδων που θεωρούνται πληττόμενοι.
  • Η παράταση του προγράμματος «Συν – Εργασία», μέχρι και τον Δεκέμβριο ώστε να επιδοτείται η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης με ζημία για τους εργαζόμενους την απώλεια του 20% των αποδοχών του.
  • Η παράταση της χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας
  • Η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας των εποχικών υπαλλήλων. 
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα