Αγορές

Στα πρόθυρα πανικού το χρηματιστήριο, δραματικές απώλειες


Βυθίζεται “αύτανδρη” η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών για την επέλαση της πανδημίας και τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην οικονομία. Δραματικές απώλειες καταγράφουν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, στο κόκκινο όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης,  σε δίνη πιέσεων  τα τραπεζικά χαρτιά. Επιδεινώνεται το ψυχολογικό κλίμα, ενώ η επιταχυχνόμενη πτώση δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική.

Κατά 8% υποχωρούσε πριν από λίγο ο τραπεζικός δείκτης, βουτιά -4,85% πραγματοποίησε ο Γενικός Δείκτης, στο -5,10% ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Τα τελευταία λεπτά οι απώλειες έχουν περιοριστεί, χωρίς όμως να αλλάξει η γενική εικόνα κατάρρευσης

 Ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι η μεγάλη “βουτιά” πραγματοποιείται με μεγάλο όγκο συναλλαγών, στοιχείο που υποδηλώνει αυξημένη προσφορά και  εσπευσμένες ρευστοποιήσεις. 12 εκατ. ευρώ είναι ο τζίρος στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης – ποσό υπερτριπλάσιο από το σύνηθες.

Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι ακολουθεί ετεροχρονισμένα τις ευρωπαϊκές, οι οποίες κατέγραψαν χθες μεγάλες απώλειες, ενώ το ΧΑ ήταν κλειστό λόγω εθνικής εορτής.
 Σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με ανοδική αντίδραση, οποία όμως αποδεικνύεται ασθενής. Τα αρχικά κέρδη περιορίζονται (DAX +0,20%), η τάση είναι πλέον καθοδική και η εικόνα μπορεί να επιδεινωθεί στη συνέχεια.

Αβέβαιες προοπτικές

Χαμηλές προσδοκίες στο ΧΑ, που βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες  σε τροχιά σταδιακής απαξίωσης, καθώς στις επιπτώσεις της πανδημίας προστίθενται η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ο προβληματισμός για τις προοπτικές των τραπεζών, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν νέο κύμα κόκκινων δανείων.
Τα σενάρια ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς επανέφεραν στο προσκήνιο τον "εφιάλτη" των ανακεφαλαιοποιήσεων, που φαίνεται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τις μετοχές του κλάδου – και εμμέσως τη γενικότερη πορεία της αγοράς.

Κι ενώ η συγκυρία επιδεινώνεται καθώς η πανδημία επεκτείνεται  ταχύτατα στην Ελλάδα με διαδοχικά ρεκόρ κρουσμάτων, δεν υπάρχουν στο ορίζοντα ειδήσεις και εξελίξεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν στο ΧΑ το κλίμα ή την “ημερήσια” ατζέντα.

Φαίνεται λοιπόν ότι η πορεία προς το βυθό θα συνεχισθεί, με τεστάρισμα χαμηλότερων στηρίξεων και σπασμωδικές αντιδράσεις, με μεταβλητότητα, υποτονικές συναλλαγές και χαμηλό τζίρο.

Σανίδα σωτηρίας μπορεί να αποτελέσει μόνο η αλλαγή κλίματος διεθνώς, εάν τις επόμενες μέρες υπάρξουν ενδείξεις αναχαίτισης της πανδημίας, ή καλά νέα από τις φαρμακοβιομηχανίες και τα ερευνητικά κέντρα που προσπαθούν να παρασκευάσουν  αποτελεσματικά εμβόλια.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ισορροπιών. Ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει δύο διαδοχικές βραχυχρόνιες στηρίξεις και τεστάρει την τρίτη. Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 568,5 μονάδες, υποχωρώντας κατά 4,50%.
 Κατά 4,80% υποχωρεί FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,στις 1.330,2 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -8,23% και τώρα χάνει 7,25%. Με θετικό πρόσημο στον κλάδο μόνον η Τρ. Ελλάδος (+0,2%) Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Πειραιώς (-9,6%). Ακολουθούν Alpha -8,6%, Eurobank -7%, Attica 6,1%, Εθνική -5,4%.

Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Στο -9,8% βυθίζεται η ΔΕΗ. Ελλάκτωρ -8,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -6,2%, Μυτιληναίος -5,4%,  ΕΛΠΕ, Lamda, ΟΤΕ και Φουρλής -4,8%, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -4,2%.

Κατακόκκινο ταμπλό και στα mid caps. τον... "χορό του Ζαλόγγου" οδηγούν MIG και Intracom,  που χάνουν 7,1%. Ακολουθούν Πλαίσιο -5,6%,  Πλαστικά Θράκης -5%,  Αβαξ -4,2%, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρικ-Κρι και Autohellas -3,8%.

Διαβάστε επίσης