Αγορές

Η πανδημία γονατίζει τις αγορές- Σανίδα σωτηρίας ψάχνει το ΧΑ


Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται πλέον οι αγορές, καθώς συνεχίζεται η επέλαση της πανδημίας, με καταστροφικές παρενέργειες στην οικονομία και  στις επιχειρήσεις. Τα lockdown σε Γερμανία-Γαλλία, τα οποία θα ακολουθήσουν σήμερα-αύριο κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιτείνουν την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες. Με αγωνία αναμένεται σήμερα η πρώτη αντίδραση των αγορών, ενώ μεγαλώνει ο κίνδυνος ενός καταστροφικού ντόμινο.

Το ψυχολογικό κλίμα έχει επιδεινωθεί μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν χθες οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη (DAX -4,17%, CAC 40 -3,37%) και στις ΗΠΑ, όπου ο Dow Jones έχασε 3,43% και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 3,73%, παρά το μπαράζ θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, με την ελπίδα ότι θα εκδηλωθεί κάποια ανοδική αντίδραση, που θα ανακόψει την πορεία προς το... γκρεμό.

Τρεις πηγές ανησυχίας

Χαμηλές προσδοκίες στο ΧΑ, που βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες  σε τροχιά σταδιακής απαξίωσης, καθώς στις επιπτώσεις της πανδημίας προστίθενται η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ο προβληματισμός για τις προοπτικές των τραπεζών, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Τα σενάρια ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς επανέφεραν στο προσκήνιο τον ¨εφιάλτη” των ανακεφαλαιοποιήσεων, που φαίνεται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τις μετοχές του κλάδου – και εμμέσως τη γενικότερη πορεία της αγοράς.

Κι ενώ η συγκυρία επιδεινώνεται καθώς η πανδημία επεκτείνεται  ταχύτατα στην Ελλάδα με διαδοχικά ρεκόρ κρουσμάτων, δεν υπάρχουν στο ορίζοντα ειδήσεις και εξελίξεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν στο ΧΑ το κλίμα ή την “ημερήσια” ατζέντα.

Φαίνεται λοιπόν ότι η πορεία προς το βυθό θα συνεχισθεί, με τεστάρισμα χαμηλότερων στηρίξεων και σπασμωδικές αντιδράσεις, με μεταβλητότητα, υποτονικές συναλλαγές και χαμηλό τζίρο.

Σανίδα σωτηρίας μπορεί να αποτελέσει μόνο η αλλαγή κλίματος διεθνώς, εάν τις επόμενες μέρες υπάρξουν ενδείξεις αναχαίτισης της πανδημίας, ή καλά νέα από τις φαρμακοβιομηχανίες και τα ερευνητικά κέντρα που προσπαθούν να παρασκευάσουν  αποτελεσματικά εμβόλια.

Διαβάστε επίσης