Αγορές

Δοκιμάζονται οι στηρίξεις στο χρηματιστήριο


Το "φάντασμα" των ανακεφαλαιοποιήσεων που επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τις εξελίξεις στην Τρ. Πειραιώς, ρίχνει βαριά σκιά στη χρηματιστηριακή αγορά, βεβαρημένη ήδη από τις οικονομικές παρενέργειες της πανδημίας και  και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.

Νέες μικρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ,  κινούμενοι με διακυμάνσεις και δοκιμάζοντας την αντοχή χαμηλότερων στηρίξεων.

Ρευστό σκηνικό και στις ευρωπαϊκές αγορές αγορές, που ζουν υπό τον φόβο της πανδημίας, καθώς παντού τα κρούσματα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να επιβάλουν εκτεταμένα lockdown. Στο κόκκινο ο DAX (-1,50%).

 Στο ΧΑ οι εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν εξαιρετικά αρνητική συγκυρία, η οποία αυξάνει το βραχυχρόνιο ρίσκο, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριστές κεφαλαίων. Γι αυτό η συναλλακτική κίνηση ήταν σήμερα υποτονική και ο τζίρος χαμηλός -περίπου 38 εκατ. ευρώ, συν 1,6 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Οι βασικοί δείκτες, οι τραπεζικές μετοχές και τα περισσότερα blue chips  συνεχίζουν να "ξύνουν τον πάτο" χαμηλότερων στηρίξεων. Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης δείχνει ότι η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από +0,54% (599,16 μονάδες) μέχρι -0,65% (στις 592,09) και τερμάτισε στις 595,16 μονάδες με οριακές απώλειες 0,14%. Παραμένει λοιπόν στην πλέον κρίσιμη ζώνη, όπου προβάλλει ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω καταβύθισης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρής τεχνικής ανοδικής αντίδρασης.

 Κατά 0,39% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.397,27 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με εντυπωσιακό άλμα +2,37%, γύρισε καθοδικά μέχρι -1,51% και έκλεισε υποχωρώντας κατά 0,48%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος (+0,3%) και η Πειραιώς (+0,1%). Εθνική -1,3%, Attica και Alpha -0,2%, Eurobank -0,3%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ +3,3%, Μυτιληναίος και ΟΤΕ +2,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2%, Σαράντης +1,1%. Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -5,6%, ΟΠΑΠ -4,1%, Coca-Cola -3,9%, Motor Oil και Ελλάκτωρ -2,6%.

Στα mid caps ξεχώρισε η Cenergy με άλμα +7,3%. Profile και ΕυρωπαΊκή Πίστη +3,5%, Κρι-Κρι +2,3%, Πλαστικά Θράκης +1,5%.

 Με τις μεγαλύτερες απώλειες MIG -2,9%, Ολυμπιακή Τεχνική -2%, ΕΥΑΘ και Autohellas -0,8%.

Διαβάστε επίσης