Χρηστικά

Σοκ -Πάνω από 41 δισ. ευρώ τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ!


Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη που απειλεί ακόμη και τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ, καθώς στερείται εσόδων

Έκρηξη των απλήρωτων χρεών προς τον ΕΦΚΑ καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021, με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ασφαλιστικό οργανισμό να ξεπεράσει το ποσό των 41 δις. ευρώ, αυξανόμενο κατά 2,2 δις. ευρώ, σε σύγκριση με το υπόλοιπο των χρεών στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια εφιαλτική εξέλιξη, που καταγράφει αφενός τις δυσκολίες των επαγγελματιών να πληρώσουν έγκαιρα τις ασφαλιστικές εισφορές, ακόμη και μετά τις διευκολύνσεις, τις παρατάσεις και τις πολλές δόσεις που έχουν νομοθετηθεί, αλλά και την ανακάλυψη παλαιών χρεών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, το ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, που ανακοινώθηκε σήμερα, το συνολικό χρέος στο Κ.Ε.Α.Ο. στις 31 Δεκεμβρίου 2021 εκτοξεύτηκε στα 41,02 δισ. ευρώ, που αποτελεί νέο ρεκόρ, από 38,78 δις. ευρώ, που ήταν στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης των 2,24 δισ. ευρώ το ύψος της οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, τόσο γιατί καταγράφει την εικόνα αδυναμίας πληρωμών στην αγορά, αλλά και ταυτόχρονα απειλείται η βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ, όσο δεν πληρώνονται έγκαιρα οι εισφορές από τους ασφαλισμένους και στερείται εσόδων, όταν οι υποχρεώσεις πληρωμών είναι δεδομένες.

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών κατά 2,24 δισ. ευρώ προήλθε από την αύξηση κατά 1,76 δισ. ευρώ των κύριων οφειλών και κατά 486,82 εκατ. ευρώ των πρόσθετων τελών (προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής). Από την ανάλυση των χρεών προκύπτει πως:

  • Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.948.020 οφειλέτες (82,39% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας
  • Το 90,55% των οφειλετών (2.141.110 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
  • Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 83.436 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 - 100.000 ευρώ (14,28% του τρέχοντος υπολοίπου)
  • Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ (2.178 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,24% του υπόλοιπου οφειλών).
  • Από τις οφειλές ύψους 41,02 δισ. ευρώ το 29,37% (ποσό 12,05 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 70,63% ή ποσό 28,97 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.

Ελάτε να ρυθμίσετε...

Το Κ.Ε.Α.Ο. επιδιώκει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της υπαγωγής και της παραμονής των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά αποδεικνύεται ότι η προσπάθεια δεν στέφεται με επιτυχία.

Οι οφειλέτες ενημερώνονται μέσω των Ατομικών Ειδοποιήσεων για το ύψος της οφειλής τους και καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση ή εξόφληση.

Επιπλέον, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κ.Ε.Α.Ο. οι οφειλέτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για την κατάσταση των οφειλών τους, να εξετάσουν εναλλακτικά σενάρια ρύθμισης των οφειλών ανάλογα με τις κείμενες διατάξεις και να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους ηλεκτρονικά.

Στον οφειλέτη που εντάσσεται στο Κ.Ε.Α.Ο. αποστέλλεται η «Ατομική Ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την οποία ενημερώνεται ότι η οφειλή του έχει μεταφερθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. και ότι αν δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών με εξόφληση ή διακανονισμό θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Ειδικά εντός του τέταρτου τριμήνου του 2021 εστάλησαν 143.429 Ατομικές Ειδοποιήσεις, αλλά παράλληλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 2,24 δισ. ευρώ.

efka

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα