Χρηστικά

Ο ΕΦΚΑ μπλοκάρει τις αυξήσεις σε 180.000 συνταξιούχους


Συνολικά οι εκκρεμότητες στην απόδοση συντάξεων προσεγγίζουν τις 247.000 και αφορούν κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ

Μπλόκο στις αυξήσεις που δικαιούνται 80.000 συνταξιούχοι έχει επιβάλει ο ΕΦΚΑ, λόγω του υψηλού κόστους που θα σημάνει η καταβολή τους, στον προϋπολογισμό του.

Ταυτόχρονα, καθυστερεί έως και 6 χρόνια την καταβολή πάνω από 100.000 επικουρικών συντάξεων, πιθανότατα για τον ίδιο λόγο, που είναι το κόστος, το οποίο θα μετατρέψει σε ελλειμματικό τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, περίπου 180.000 συνταξιούχοι στερούνται αυξήσεις των συντάξιμων αποδοχών τους, τις οποίες δικαιούνται, αλλά παρακρατούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τον ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, εκτός από τις πολύχρονες καθυστερήσεις στις κύριες συντάξεις, σειρά παίρνουν οι εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις και στις επικουρικές. Όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το χρονικό διάστημα της αναμονής φτάνει έως και τα 6 έτη!

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 120.000 επικουρικές συντάξεις, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με τις 90.000 από αυτές να είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή να έχουν χρόνο καθυστέρησης μεγαλύτερο των 90 ημερών.

Όπως σημειώνει ο ΕΝΔΙΣΥ, η προσοχή του υπουργείου Εργασίας έχει δοθεί στην μείωση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην κύρια σύνταξη, όπου υπάρχουν 116.000 εκκρεμότητες με στοιχεία Δεκεμβρίου 2021, από τις οποίες οι 83.000 είναι ληξιπρόθεσμες.

Ωστόσο, ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τα εκκρεμή εφάπαξ που ανέρχονται σε 11.647, από τα οποία πάνω από τα μισά ή 5.930 είναι ληξιπρόθεσμα.

Συνολικά οι εκκρεμότητες στην απόδοση συντάξεων προσεγγίζουν τις 247.000 και αφορούν κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, χωρίς να υπολογίζονται εκεί και οι περίπου 80.000 περιπτώσεις όπου υπάρχουν καθυστερήσεις στην προσαύξηση της σύνταξης,  λόγω παράλληλης ασφάλισης.

Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα, οι καθυστερήσεις προσεγγίζουν πια την εξαετία,  αφού έχουν ως αφετηρία τον Μάιο του 2016, όταν δηλαδή τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος Κατρούγκαλου» (ν.4387/16).

Μπλόκο στις αυξήσεις

Συγχρόνως, στα 828 εκατ. ευρώ υπολογίζει το ΕΝΔΙΣΥ τη δαπάνη που επιβαρύνει τον ΕΦΚΑ από μη καταβολή της προσαύξησης στις συντάξεις για 80.000 συνταξιούχους που υπόκεινται στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης.

Ήδη το ΕΝΔΙΣΥ, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα «για μη εφαρμογή νόμου», που αφορά στο «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2016 και προέβλεψε προσαύξηση για όσους ασφαλισμένους – συνταξιούχους, είχαν υποβάλλει πρόσθετα ένσημα, με όρους παράλληλης ασφάλισης, στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Ωστόσο, η  σχετική διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και υπάρχουν δικαιούχοι που τους οφείλονται αναδρομικά ποσά 69 μηνών.

Το ΕΝΔΙΣΥ κάνει λόγο για «κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων» τόσο από τη σημερινή, όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση, που δεν εφάρμοσαν το νόμο.

Υπονοεί μάλιστα ότι υπάρχει μια σκόπιμη κωλυσιεργία, με την καθυστέρηση λειτουργίας του ειδικού λογισμικού, το οποίο θα υπολογίσει τις αυξήσεις τις συντάξεις με παράλληλη απασχόληση και θα προσαρμόσει και τις αυξήσεις που αναλογούν.

Το πρόβλημα υπάρχει τόσο για νέους συνταξιούχους όσο και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν προ του «νόμου Κατρούγκαλου», οι οποίοι επίσης υπάγονται στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης. Εκεί το πρόβλημα εστιάζεται σε τυχόν λάθη που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του επανυπολογισμού της σύνταξής τους και εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα