Χρηστικά

Παραγράφηκαν χρέη 23,45 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ! (Πίνακας)


Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία συρρικνώθηκε στα 10 χρόνια ο χρόνος παραγραφής των ασφαλιστικών εισφορών δημιουργούνται νέα δεδομένα

Παραγραμμένα θεωρούνται χρέη προς τον ΕΦΚΑ, ύψους 23,45 δισ. ευρώ, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία συρρικνώθηκε στα 10 χρόνια ο χρόνος παραγραφής των ασφαλιστικών εισφορών.

Μέχρι πρότινος, οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές παραγράφονταν στην 20ετία. Ωστόσο ήρθε η υπ. αρ.1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου και πλέον ο χρόνος παραγραφής δεν μπορεί να υπερβαίνει τη 10ετία.

Μάλιστα η απόφαση αφορά όλες τις οφειλές, προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ καλύπτει τόσο για τις αξιώσεις του τέως ΙΚΑ, όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Διαγράφονται χρέη 23,45 δισ. ευρώ

Η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει την αυτόματη διαγραφή από τις λίστες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, του 60,5% των συνολικών χρεών, ή ποσού 23,45 δισ. ευρώ, τα οποία βεβαιώθηκαν έως και το έτος 2011.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, σύμφωνα με τα οποία, από το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους, 38,78 δισ. ευρώ, τα 23,45 δισ. ευρώ είναι ηλικίας άνω των 10 ετών και συνεπώς, με βάση την απόφαση του ΣτΕ έχουν παραγραφεί. Αναλυτικότερα όπως προκύπτει και από τον σχετικό πίνακα:

  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αναζητεί το ΚΕΑΟ ανέρχονται σε 38,78 δισ. ευρώ.
  • Από αυτά, ποσό ύψους 18,31 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν το 2009 και προγενέστερα.
  • Οφειλές ύψους 2,55 δισ. ευρώ, δημιουργήθηκαν το 2010.
  • Οφειλές ύψους 2,59 δισ. ευρώ βεβαιώθηκαν το 2011.

Αθροιστικά δηλαδή τα χρέη που έχουν γεννηθεί μέχρι και το 2011 και έχουν παραγραφεί είναι 23,45 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές στις οποίες το ΚΕΑΟ μπορεί να ρίξει το βάρος με αναγκαστικά μέτρα είναι ένα ποσό ύψους 15,33 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο 39,5% των συνολικών χρεών.

Ωστόσο και από τα «εισπράξιμα» χρέη, ένα μεγάλο μέρος αυτών, είναι αδύνατο να εισπραχθεί, καθώς προέρχεται από μεγαλο-οφειλέτες, αλλά και από επιτήδειους, οι οποίοι «φέσωσαν» τον ΕΦΚΑ, αλλά έχουν κατοχυρωθεί πίσω από νομικά κόλπα, και αποφεύγουν κατασχέσεις και άλλα αναγκαστικά μέτρα.

Θέλουν τη διαγραφή;

Προκύπτει όμως ένα ερώτημα, σχετικά με το ποιοι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος παραγραφής των οφειλών τους πέραν της δεκαετίας.

Ασφαλώς και θα επικαλεστούν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι εργοδότες, για τις οφειλές που προκύπτουν από εισφορές των εργαζομένων τους.

Όμως υπάρχει δίλημμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Αν κάνουν χρήση του δικαιώματος (πλέον) της δεκαετούς παραγραφής, τότε εκτός από τα χρέη παραγράφονται, φυσικά, και τα έτη ασφάλισης, στα οποία αντιστοιχούν οι συγκεκριμένες οφειλόμενες εισφορές.

Έτσι, θα καθυστερήσει η συνταξιοδότησή τους ή αν τα συγκεκριμένα έτη είναι πολλά, τότε θα κινδυνεύσουν να μην λάβουν ποτέ ολόκληρη σύνταξη.

efka_paragrafh

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα