Χρηστικά

Συζητείται παράταση για 120 δόσεις και ευνοϊκότερη πάγια ρύθμιση


Το ΥΠΟΙΚ ζητεί από την τρόικα να παραταθεί η προθεσμίας για τις 120 και να αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής των «φρέσκων» χρεών

Παράταση της ρύθμισης των 120 δόσεων και αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης διαπραγματεύεται σήμερα με την τρόικα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τους Θεσμούς να είναι κατ΄ αρχήν αρνητικοί.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο που περιέχει φυσικά την παράταση της ρύθμισης των 120 δόσεων, αλλά και σημαντικές αλλαγές στην υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Σε ότι αφορά στις 120 δόσεις το μικρό ενδιαφέρον των οφειλετών αναγκάζει το ΥΠΟΙΚ να χορηγήσει παράταση. Στη σημερινή συνάντηση θα προτείνει τρίμηνη παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, αλλά θα συμβιβαστεί και με μια μηνιαία παράταση, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Για την ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για «φρέσκα» χρέη (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ.)  και 24 για τα έκτακτα χρέη (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα από φορολογικό έλεγχο), το ΥΠΟΙΚ επιδιώκει αρχικά διεύρυνση των δόσεων.

Το ελληνικό αίτημα είναι η αύξηση των δόσεων σε 24 για τα τρέχοντα χρέη και 48 για τα έκτακτα. Οι θεσμοί είναι αρνητικοί όπως διαμήνυσαν μέσω των τεχνικών κλιμακίων την προηγούμενη εβδομάδα.  Ωστόσο, ανώτατος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ δήλωνε χθες αισιόδοξος ότι θα πειστούν οι επικεφαλής των θεσμών από την ελληνική πρόταση, καθώς είναι τεκμηριωμένη και περιέχει και ευρύτερες αλλαγές και γίνεται αυστηρότερη.

Ταυτόχρονα αν δεν γίνουν δεκτές οι 24 και 48 δόσεις το ΥΠΟΙΚ θα επιδιώξει να λάβει τις 18 και 36 δόσεις. Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι η πάγια ρύθμιση θα γίνει πιο αυστηρή και θα περιέχει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και όχι πολλές δόσεις αδιακρίτως.

Ο αριθμός των δόσεων θα είναι μέχρι 24/48 (εφόσον το δεχτεί η τρόικα) αλλά για κάθε οφειλέτη θα προσδιορίζονται χωριστά, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του. Ενώ σήμερα οι δόσεις παρέχονται αδιακρίτως έως 12, με το νέο πλαίσιο, ο αριθμός τους θα προκύπτει με βάση το εισόδημα. Όσο πιο χαμηλό είναι, τόσο περισσότερες θα είναι οι δόσεις και το αντίστροφο.

Εφόσον κατά το σημερινό τετ-α-τετ του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, βγει «λευκός καπνός», τότε οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν σε πολλές δόσεις τις οφειλές τους από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Βέβαια, όπως έχει επισημάνει το Σin, η φημολογία από τα μέσα Ιουλίου ότι επίκειται αύξηση των 12 δόσεων είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες να μην πληρώνουν και να μην ρυθμίζουν τα χρέη τους περιμένοντας τις περισσότερες δόσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα