Διεθνή

Τυνησία: δύο ανεξάρτητοι φαβορί για την προεδρία


Αλλαγή πολιτικού σκηνικού ενδέχεται να προκύψει από τις προεδρικές εκλογές στην Τυνησία, όπου δύο ανεξάρτητοι διεκδικούν το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα κόντρα σε υποψηφίους που εκφράζουν το πολιτικό κατεστημένο.

Ένας καθηγητής πανεπιστήμιου που δεν στηρίζεται από κανένα κόμμα και ένας επιχειρηματίας που βρίσκεται στη φυλακή: ο Τύπος της Τυνησίας έχει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του τις φωτογραφίες του Καΐς Σάγεντ και του Ναμπίλ Καρούι, των δύο υποψηφίων που δηλώνουν ότι έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, βάσει των exit polls. «Μια ετυμηγορία που δεν περιμέναμε», γράφει η εφημερίδα La Presse.

Εφημερίδες του Μαγκρέμπ κάνουν λόγο για “τσουνάμι” και για ευρεία πολιτική ανατροπή Αν οι αναφορές αυτές επιβεβαιωθούν,θα πρόκειται όντως για σεισμό για την πολιτική τάξη της Τυνησίας που βρίσκεται στην εξουσία μετά την επανάσταση του 2011 και για την έναρξη μιας περιόδου μεγάλης αβεβαιότητας στη χώρα.

Η εκλογική επιτροπή (Isie) δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, αλλά γνωστοποίησε οτι το ποσοστό συμμετοχής ήταν πολύ μειωμένο και έφτασε στο 45%.Στην πρώτη επίσημη αντίδραση την Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιούσεφ Σάχεντ, που φαίνεται να είναι ένας από τους μεγάλους χαμένους των εκλογών, ζήτησε από τους φιλελεύθερους και τους κεντρώους να ενωθούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου και εξέφρασε την ανησυχία του για το μικρό ποσοστό συμμετοχής, «κακό για τη δημοκρατική μετάβαση».

Το Ισλαμιστικό κόμμα Ennahda δήλωσε οτι το ποσοστό του κόμματος είναι μεγαλύτερο από αυτό που έβγαλε η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων.

Οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες συμμετείχαν 26 υποψήφιοι, διεξήχθησαν σε ένα κλίμα χρόνιας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και σε μια ατμόσφαιρα απόρριψης των πολιτικών ελίτ.

Σύμφωνα με τα ιδιωτικά ινστιτούτα Signa Conseil και Emrhod, ο Καΐς Σάγεντ ήρθε πρώτος με το 19% των ψήφων, μπροστά από τον Ναμπίλ Καρούι ο οποίος συγκέντρωσε περίπου το 15%. Ο 56χρονος Καρούι είναι φυλακισμένος με την κατηγορία οτι συμμετείχε σε παράνομες δραστηριότητες.

Αν επιβεβαιωθεί ότι πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα πρόκειται για μία πλήρη μεταβολή.Ο Καρούι έχει ιδρύσει το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Nessma και χαρακτηρίζεται «λαϊκιστής» από τους επικριτές του. Δημιούργησε το πολιτικό προφίλ του διοργανώνοντας φιλανθρωπικές εκδηλώσεις σε φτωχές περιοχές της Τυνησίας, οι οποίες καλύπτονταν από το Nessima. Παράλληλα έκοψε τους δεσμούς του με την εξουσία. «Ο Ναμπίλ Καρούι προέρχεται από το σύστημα, όμως έπαιξε το χαρτί του λαού εναντίον του συστήματος, οπότε η πολιτική τάξη από την οποία προέρχεται ενώθηκε εναντίον του», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Χάμζα Μέντεμπ.

Ο Καΐς Σάγεντ είναι πολύ συντηρητικός σε κοινωνικά ζητήματα και είναι γνωστός στους Τυνήσιους ως σχολιαστής της πολιτικής σκηνής από τα τηλεοπτικά πλατό.  Δεν έχει υποστήριξη από κανένα κόμμα ούτε από συγκροτήματα media ή από ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Πού είναι οι νέοι;» Οι προεδρικές εκλογές σημαδεύτηκαν κυρίως από την απουσία της ψήφου των νέων, τους οποίους ο πρόεδρος της Isie Ναμπίλ Μπάφουν είχε καλέσει να πάνε να ψηφίσουν σε μια έντονη δήλωσή του μία ώρα πριν τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας. «Μα πού είναι οι νέοι; Πρόκειται για τη δική τους πατρίδα, για το δικό τους μέλλον», δήλωσε εκνευρισμένος ένας 60χρονος ψηφοφόρος, ο Άντιλ Τούμι.

«Είναι σημάδι της βαθιάς απογοήτευσης από μια πολιτική τάξη που δεν απάντησε στις οικονομικές και κοινωνικές προσδοκίες», επεσήμανε ο Χάμζα Μέντεμπ. «Η απογοήτευση από την πολιτική τάξη μοιάζει να μεταφράζεται σε ψήφο για τα αουτσάιντερ», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Διαβάστε επίσης