Αγορές

Σε τροχιά διόρθωσης το χρηματιστήριο, επιδείνωση κλίματος διεθνώς


Μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου με σημαντικά κέρδη στις τραπεζικές μετοχές, η χρηματιστηριακή αγορά παίρνει καθοδική κατεύθυνση. Αναμενόμενη η διόρθωση, παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της επιδείνωσης  του χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς, με καταλύτη τις απαισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX -2,25% αυτή την ώρα), με αρνητικό πρόσημο οι δείκτες της Wall Street, ενώ εμφανής είναι η επίδραση και στις αγορές ομολόγων, όπου πιέζονται τα ιταλικά και τα ελληνικά.

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες έκλεισαν κοντά στα χαμηλά, κινούμενοι συνεχώς στο κόκκινο.  Περίπου 30 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος, συν 5,6 εκατ. σε συναλλαγές πακέτων, χωρίς  εμφανή συμμετοχή των επιθετικών funds του short selling.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση αναζήτησης ισορροπιών, μετά την ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών, που έφερε τους βασικούς δείκτες στα όρια ισχυρών αντιστάσεων και σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Εύλογη και αναμενόμενη η μεταβλητότητα, ώσπου να επιβεβαιωθούν τα επίπεδα νέων στηρίξεων, απ’ όπου μπορεί να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος ανάκαμψης.

Κλειδί οι τράπεζες

Στο επίκεντρο της προσοχής το θέμα των  ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, που έρχεται στο προσκήνιο σε συνδυασμό με τα κυοφορούμενα σχέδια για την  αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Αναλυτές επισήμαιναν  από χθες ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διορθωτικής κίνησης, που θα έχει πιθανότατα μικρή χρονική διάρκεια και περιορισμένο εύρος – επαναφέροντας ενδεχομένως τον ΓΔ στη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων.
Κατεύθυνση θα δοθεί πιθανότατα από τις τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν βαρόμετρο της αγοράς.

Μετοχές και δείκτες

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με απώλειες, ανέκαμψε πρόσκαιρα στο +0,32% και στη συνέχεια πήρε καθοδική κατεύθυνση, χωρίς να εκδηλωθεί η παραμικρή ουσιαστική αντίδραση. Τερμάτισε με -2,85% στις 397,87 μονάδες, χαμηλότερα από την περιοχή πρώτης στήριξης.
Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Στο επίκεντρο πιέσεων βρέθηκε πάλι η Πειραιώς (-7%), μετά από το τριήμερο ράλι ανάκαμψης. Ακολούθησαν Attica Βank -6%, Eurobank -3,3%, Alpha -2,7%,  Ελλάδος -1,5%, Εθνική -1%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,41% στις 645,16 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ 643,74 μονάδων (-1,63%) και 654,20 (-0,03%).
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,36%, στις 1.705,72 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  με θετικό πρόσημο μόνο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+1%).  Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ -5,6%, Μυτιληναίος, Grivalia και Jumbo -2,7%, Φουρλής και ΕΧΑΕ -2,4%, Lamda -2%, Βιοχάλκο -1,6%.

 

Διαβάστε επίσης